2022-09-09 113 瀏覽
😋《喫茶ちょうぼ 》@choubo_kissaten每次經過大埔超級城都會被一間裝修好日式昭和年代感嘅喫茶店吸引❗️門口位置有一棵樹,亦有一啲精品販賣❗️內裡環境真係好似置身於日本❗️鍾意打卡嘅朋友仔一定唔可以錯過❗️呢次係我第二次光顧❗️對上一次食都已經覺得食物好食😋❗️今次就叫啲未食過嘅野先❗️1️⃣咖喱牛肋肉蛋包飯上菜時,侍應已準備咖喱汁同一把刀,係客人面前即時切嫩嫩嘅蛋,再慢慢地淋上咖喱汁❗️整個過程好治癒❗️蛋包飯內裡係茄汁飯,而牛肋肉炆得好淋,輕輕一咬便撕開了❗️配上未甜嘅咖喱汁,整個飯都好開胃❗️推介👍🏻2️⃣牛肝菌汁忌廉意粉意粉比我想像中偏軟,我就比較喜歡一啲硬身質感嘅意粉喇❗️ 牛肝菌汁都幾出色,每條意粉都有掛汁效果,整體來說唔錯喇~除咗個人對意粉嘅軟硬度問題❗️3️⃣炸北海道大蝦配豚豬扒嘩,好大份吖,有2隻炸蝦🍤同切左一件件嘅炸豚豬扒❗️2款炸物外皮都炸得好鬆脆,而炸蝦都幾大隻同好爽口,炸豚豬扒雖然內裡唔係juicy感,但配上醬汁都幾好食❗️4️⃣岩燒芝士多士多士上配有Parma ham,原來咁樣嘅配搭都幾好食啵。麵包質感好鬆軟,配上溶掉了的芝士+ Parma ham,鹹香味好重❗️推介👍🏻5️⃣蜜糖菠蘿忌廉三文治好
😋《喫茶ちょうぼ 》

炸北海道大蝦配豚豬扒

4️⃣岩燒芝士多士
岩燒芝士多士

5️⃣蜜糖菠蘿忌廉三文治
好邪惡嘅一份甜品 ,2塊麵包夾上厚厚嘅忌廉同蜜糖菠蘿~別有一番風味❗️第一次食水果三文治,原來真係幾好食,難怪日本咁多店舖都有售賣❗️講返啲菠蘿,食得出用蜜糖醃製過,加上麵包同忌廉夾住又唔會覺得甜到漏❗️
蜜糖菠蘿忌廉三文治

6️⃣草莓沙冰
打卡飲品,必點沙冰,沙冰上有cream,cream上仲一有粒完整嘅草莓🍓㗎❗️整杯粉紅色,少女心大爆發❗️
草莓沙冰

7️⃣白桃梳打
炎熱嘅夏天梗係要飲啲清爽嘅梳打啦,白桃口味永遠係我嘅首選,清清地唔會過甜,好解渴添❗️
白桃梳打

另外,我真係好鍾意佢地啲杯杯碟碟,全部都好靚呀❗️

地址:大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖