餐廳: 麥記美食
資訊:

//#黃店地圖系列間野叫:麥記美食邊度黎:北角堡壘街21-23號美嘉洋樓地下環境點:充滿街坊風味嘅排檔式座位 風味十足 .▪酸辣湯麵 $267分小店不但係米芝蓮街頭美食 仲要價錢親民到好似開善堂咁 實在係欺人太甚 所以即使我唔是酸辣湯愛好者 但係都試試佢 酸辣湯微辣帶酸 好足料 而且麵質彈牙又夠硬 唔會有鹼水味 絕對加分 雖然酸辣湯唔係我杯茶 不過我知道有人會識欣賞佢嘅▪擔擔麵 $178分擔擔麵最關鍵係個湯底 水汪汪啲留返去餵狗 呢兜夠曬杰身 好濃花生味 同時帶有微酸 同埋麻醬嘅濃稠 i love it▪小雲吞 $17/8隻7分普普通通 無咩亮點 不過簡單就是美 重口味嘅我嗌紅油抄手 可能會比較過癮▪小籠包 $24/4隻8分即叫即蒸 熱辣辣 最雖然係佢唔係sell皮薄爆汁 但係越純粹越簡單 越顯原材料嘅鮮味 呢幾粒做到啊 配埋喼汁簡直係wonderful▪菜肉蒸餃 $24/4隻7.5分同小籠包相比 除左形狀口感會唔一樣 個肉餡都會偏甜少少 其實佢差別不太大 ..⚠️順帶一提 武漢肺炎 sor 係COVID-19疫情持續 本港至今累計79宗 更出現北角佛堂群組爆發 曾於相若時段前往北角美輪
#黃店地圖系列
間野叫:麥記美食
邊度黎:北角堡壘街21-23號美嘉洋樓地下
環境點:充滿街坊風味嘅排檔式座位 風味十足 .

酸辣湯麵 $26

小籠包 $24/4隻
8分

菜肉蒸餃 $24/4隻
7.5分
⚠️順帶一提 武漢肺炎 sor 係COVID-19疫情持續 本港至今累計79宗 更出現北角佛堂群組爆發 曾於相若時段前往北角美輪大廈「福慧精舍」北角附近居民都係小心為上 要幫襯小店都要格外留神 另外店家仲有賣港式小食同滷味 推薦大家試試個美味齋 3點仲會出蔥油餅 好想試🤤🤤🤤最後留意佢逢星期一休息 勿摸門釘❌

15 分鐘 (堂食)
  • 擔擔麵
  • 小籠包