2018-11-26
我個人非常喜愛食點心,除咗我經常向朋友推薦嘅一點心外,籠太子點心就係另一間我非常喜歡嘅點心店!佢總店在太子嘅時候我就很愛去吃,最近它竟然在銅鑼灣開設分店,真的非常驚喜!😍😍一定要去幫襯下!.當日我哋兩個人一共點左九樣嘢食,全部嘅質素都保持到同總店一樣,蝦餃同燒賣各自可以點兩粒或者四粒,我哋想留肚食其他就每款點兩粒!燒賣保持到水準,蝦肉爽豬肉肥瘦均勻,蝦餃皮夠薄,入面都有兩三隻蝦都同樣好爽!👍😋.我每次都一定要飲佢嘅冇味精例湯,佢總店就$16,新店$19就大大碗,而且每日都唔同,我哋嗰日係青紅蘿蔔粟米豬骨湯!清甜得來又夠潤,真係冇味精都做到咁甜呀,$19咋去邊度搵😝.金蒜蒸排骨($24)蒜味好濃,排骨多肉易甩骨,我呢啲食肉獸必點。流沙奶黃包($25)係真。流沙,唔係得個講字一搣開就會爆出黎😋而且鹹蛋同奶黃味濃,不過如果可以再多啲餡就好啦😛.驚喜係佢仲有一啲有創意嘅點心🥧好似煎蝦膠讓茄子🍆($22)擺盤精美,四件好似藝術品咁,茄子上面嘅煎蝦膠脹卜卜,好彈牙!茄子拉過油外脆內軟!.另一個特色點心就係皮蛋牛腸($26)我真係第一次食咁嘅配搭,原來皮蛋同埋牛肉又真係幾夾!😋👍最後我哋再點多個菜同
金蒜蒸排骨($24)蒜味好濃,排骨多肉易甩骨,我呢啲食肉獸必點。 流沙奶黃包($25)係真。流沙,唔係得個講字一搣開就會爆出黎😋而且鹹蛋同奶黃味濃,不過如果可以再多啲餡就好啦😛
另一個特色點心就係皮蛋牛腸($26)我真係第一次食咁嘅配搭,原來皮蛋同埋牛肉又真係幾夾!😋👍最後我哋再點多個菜同埋北菇滑雞飯就大🈵️足了!
選擇在銅鑼灣地段開設分店,本身我都預左點心的價錢會貴d,所有點心的價錢比太子總店都是貴幾蚊,咁鋪租都要啦,不過同樣不用加一服務費🤭,同樣都係$3一位茶錢,都已經好唔錯啦!我同同事2個人叫咗9樣食物一共都係$201咋,飽到上心口了!如果去太子總店仲平啲啊😂😂👍真係又高質又抵食嘅點心店!
店名:籠太子點心專門店
環境🏝:8/10