2023-02-01 91 瀏覽
# 𝒲𝒶𝒾 𝒸𝒽𝒶𝒾 若干年前在新加坡紅燈區芽籠食過一碟好好食嘅海南雞飯,至今味道念念不忘。位於灣仔區呢間新加坡菜,餐廳裝修簡潔,位置唔算太多,選址比較近銅鑼灣站,吊燈充滿星馬特色,餐牌主打星馬菜,有喇沙·咖喱·串燒·肉骨茶·海南雞飯·咖吔多士•美祿恐龍~今次試左:1-雞絲大蝦撈喇沙摻摻 HKD66摻摻入邊包含咗油面同埋米粉,感覺較為傑身,適合唔鐘意食湯麵既你,而且撈嘅食法亦都出邊比較少有,感覺幾特別,不過個人應為喇沙食到落底味道唔夠出,而且會比較膩,但係值得一讚啲配料好充足,撈埋一齊食幾有口感~2-蟹粉海鮮喇沙泡飯HKD72🤤🤤🤤海鮮泡飯不嬲都已經好好食,因為啲飯吸晒啲精華,見到仲要喇沙味加蟹粉,友人即刻叫一個試下。飯上面有一大pat 蟹粉,周邊配料有大蝦·豆卜·硯·魚蛋·青瓜絲,湯加每啖飯都吸晒所有鮮味,辣而不搶,而且唔算太咸,非常滿足,必點❤️3-怡保芽菜 HKD36芽菜上面加左少少特色醬汁,主要以焯方式再撈醬食,加埋啲炸蒜感覺幾清爽,不過如果再乾身少少就比較好,食到底比較多水4-娘惹生魚皮 HKD46生魚皮係潮州菜食得多,估唔到用娘惹菜都興,只係冇左生薑絲同胡椒粉,反而我更鐘意呢
# 𝒲𝒶𝒾 𝒸𝒽𝒶𝒾

今次試左:
1-雞絲大蝦撈喇沙摻摻 HKD66

2-蟹粉海鮮喇沙泡飯HKD72🤤🤤🤤

3-怡保芽菜 HKD36

4-娘惹生魚皮 HKD46

生魚皮係潮州菜食得多,估唔到用娘惹菜都興,只係冇左生薑絲同胡椒粉,反而我更鐘意呢個食法。魚皮好爽脆,而且好大塊,配上特製醬油好好食

5-蟹粉蟹肉酥盒 HKD42

呢個係必叫小食,上面蟹粉下面係一大舊蟹肉釀入酥皮,一啖食十分滿足,蟹迷一定唔可以錯過🤤

6-🥤凍手工拉茶,凍白咖啡 +HK18

個人覺得白咖啡比手工拉茶好飲,可能我叫左走甜關係,白咖啡香而不甜,相返手工奶茶可能適合甜愛好者。

從銅鑼灣時代出口經鵝頸橋街市直走5分鐘就會見到,呢個地段來講不用加一服務費,下午茶價錢更由48元起非常抵食,適合鐘意食星馬菜同上班一族的你們🧸❤️‍🔥

📍 芽籠 (灣仔)
灣仔灣仔道221A號天樂大廈地舖

#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafoodhongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted

2023-02-01
  • 蟹粉海鮮喇沙泡飯