前幾日和幾個朋友們去左間新開的麵館,真心覺得幾不錯👍本身係我朋友話見到網上幾多人話唔錯都去試,於是我們就即興成行了!😄佢的位置方便在通菜街,不過都要留心去搵下,因為舖面不算大,屈左入地下電梯大堂,一不小心就行過左。我們去到的時候是平日晚上八點幾,都坐滿人要等一陣位,我們在等位的時候已經急不及待研究menu睇下食乜嘢了,好期待!見到佢啲麵感覺好有特色,而且講到明不同的麵底係配不同的湯,唔可以自由配搭,幾有性格和原則👍感覺對食物有堅持,欣賞!👍另外我哋見到有好多小食都好想食,其實見佢嘅麵食同埋小食價錢都唔算貴,非常之親民,所以我哋就買咗四款唔同嘅麵食,再點了勁多小食,癲左😂好期待呀!好快佢就上咗啲小食,首先上緊係香煎蛋餃($16),一碟有五件,用蛋皮包住啲肉餡再,煎得好靚而且好特別, 味道仲好好!我鍾意食餃子又鍾意食雞蛋,呢個小食一次過滿足我兩個願望👍😋麻椒豬爽肚($38)我覺得都好正,麻而太辣,豬肚夠爽👍香酥排骨($30)係另一個必吃嘅小食,一份大概有七,八粒,粒粒炸得香脆,而且食得出係生炸!所以零舍肉嫩有肉汁😋其他嘅小食如炸雞扒同埋秋葵都正常好味, 但我首推都係蛋餃,香酥排骨同埋麻辣豬

蛋餃

麻椒豬爽肚
香酥排骨

麻椒豬爽肚($38)我覺得都好正,麻而太辣,豬肚夠爽👍香酥排骨($30)係另一個必吃嘅小食,一份大概有七,八粒,粒粒炸得香脆,而且食得出係生炸!所以零舍肉嫩有肉汁😋其他嘅小食如炸雞扒同埋秋葵都正常好味, 但我首推都係蛋餃,香酥排骨同埋麻辣豬肚😋👍
柳州螺獅粉

麵食部份我哋叫咗四碗各有特色,首先嚟嘅係柳州螺獅粉($48),淘寶大熱嘅螺獅粉我一早想試,但次次都冇機會,估唔到今次竟然可以在此食到,螺獅粉並非我哋香港食開嘅螺絲形狀的螺絲粉,而是佢入面會加咗少少類似蜆肉嘅螺獅肉,加上肉沫,酸豆角,酸辣荀,脆花生等,以佢嘅份其實係好似米線粗少少嘅粉,螺獅粉最出名應該係嗰一d酸酸地嘅筍味,我覺得係一種魔法嘅味道,聞落去開始會怪怪地,但食落去覺得幾好食會越食越想食,會令人不知不覺食晒一碗!好神奇👍😝
五穀漁粉

跟住就係五穀漁粉($56), 佢嘅湯底係魚湯但係可以揀原味,酸辣或者麻辣三款味道,我哋揀咗原味,湯底的確非常鮮甜,而且入面有鯇魚片,滑豆腐,黃豆同埋酸菜等配料,重點係佢嘅五穀漁粉,五穀制精製而成嘅米粉,所以係唔同顏色㗎, 我哋覺得下次可以試吓酸辣或者麻辣湯底,再加上呢隻五穀米粉應該好索湯,原味就會清淡左少少。
胡椒豬肚雞麵

跟住我哋仲點咗胡椒豬肚雞麵($68),呢個都幾足料,豬肚和雞都幾多,湯底似熬左好耐嘅老火湯,都幾好味,不過胡椒味唔算好濃,而佢配嘅係上海麵,我個人就覺得比較稔身,不是我喜歡的口感。
卜卜蜆花甲粉

最後嘅卜卜蜆花甲粉絲($62)係我最推介的👍個湯底非常鮮甜!而且每一粒蜆肉都勁肥美,重點係啲粉絲索晒啲湯!媽!好正呀👍😍

成餐飯我哋幾個朋友食到好滿足同好飽咁捧住個肚走,真係幾唔錯👍雖然呢間小店係新開張,但係都感受到佢對食物嘅認真同埋用心,而且店員嘅服務態度都幾好,應該會有下次再來光顧的機會😋👍
店名: 無麵不歡 - 中華私房粉麵
環境:7/10