2019-11-12 1559 瀏覽
朋友同我都中意麵食,特別是酸辣重口味個種。螺螄粉系我地都中意食既麵食之一,香港唔多舖頭有得食,呢次佢搵左呢間帶我來試下。食店位於女人街旺角威達商業大廈地下,系油麻地A 出口行過來會比較近。我地每人叫左個麵,另外加38蚊任食小食,飲品另外計錢。我要左個柳州螺螄粉,朋友既系桂林米粉。螺螄粉個湯比較清淡,無我想像中酸同濃味,粉都比較軟,本身我系濃味人而且中意比較Q 彈既麵,所以就覺得一般般,中意淡口味既人應該會比較中意。反而朋友個桂林米粉比較啱我口味,因為d 粉比較韌。我覺得小食比較有驚喜,款式都唔少,炸饅頭,炸薯條,黑木耳, 拍青瓜,雞翼尖,長沙黑色臭豆腐,口水雞等等,味道唔錯, 食完仲可以再叫過,但好似系限時1個鐘,所以refill 就趁早。

我地每人叫左個麵,另外加38蚊任食小食,飲品另外計錢。

我要左個柳州螺螄粉,朋友既系桂林米粉。

反而朋友個桂林米粉比較啱我口味,因為d 粉比較韌。

• 桂林米粉
  • 湖南經典黑臭豆腐
2019-10-26 537 瀏覽
今日朋友帶我去咗間餐廳食麵佢唔係廣東式嗰啲麵店啦係雲南四川嘅朋友環境方面鋪頭唔係好大間嘅啫枱櫈都唔多入到去呢你會聞到一陣味呢陣味應該唔係個個人都頂得順佢係裏面其中一隻特別嘅面嘅味道唔記得嗰隻叫咩名 大家去試嘅時候可以搵下其實今次試咗好多嘢嘅但可惜唔記得影相淨係影咗個排骨因為掛住食我最鍾意呢就係佢個胡椒雞配上海麵佢哋想嘅時候會有個燭枱 加個鍋一直熱住俾你享用 我比較怕熱 通常我要叫佢地另外俾一個碗我夾面食 同食雞仲可以飲埋啲湯 飲完會成身暖粒粒 㷫烚烚另外佢有個花甲海鮮麵都值得推介價錢都唔算貴嘅合理大概六十幾一個麵左右希望佢快啲裝修完可以再去食啦
今日朋友帶我去咗間餐廳食麵

仲可以飲埋啲湯 飲完會成身暖粒粒 㷫烚烚

另外佢有個花甲海鮮麵都值得推介

價錢都唔算貴嘅合理大概六十幾一個麵左右

希望佢快啲裝修完可以再去食啦
路經威達商業中心,試了麻辣米線加響鈴小辣,賣相一流,足料又好味嘅米線😋老闆介紹湯頭是用雞湯淆製的,我食完沒有口渴嘅感覺,較一般坊間嘅米線清淡不會過鹹。 店內還有很多小食,但因米線份量十足,吃完已經好飽,打算下次嘗試其他食品。 小店對出品有heart,食物賣相滿分, 大力支持👍
2019-10-11
2019-09-22 472 瀏覽
見到好多食評都係好評,於是就去試試看,結果一個字黎形容:伏。進店內沒有人招呼,唯有自己去取餐牌,不浪費時間。我點了5號的午巿套餐-東北土豆粉配香辣烤豆皮+無糖可樂(48元)。我不太接受到碗麵及香辣烤豆皮的味道。我覺得有點臭。麵質還可以,香辣烤豆皮就極難食。唯一最正常的就是一小碟烚菜。

進店內沒有人招呼,唯有自己去取餐牌,不浪費時間。

我不太接受到碗麵及香辣烤豆皮的味道。我覺得有點臭。
麵質還可以,香辣烤豆皮就極難食。
唯一最正常的就是一小碟烚菜。

呢間野真係唔得態度唔得 野食唔得我地lunch得1個鐘 11:15已經叫左外送APP叫佢1點鐘送到點知差唔多1點個陣仲話未準備好 仲約責任推俾APP話佢無車過去攞根本係佢未準備好1點打去1次話差唔多準備好1:15打電話 唔聽1:25 話送緊 app仲未show話送緊到野食送到黎 有幾碗土豆粉係半生熟又俾錯餸碗粉聞落係似樣 但食落口係無味😂11:15叫 1:45先送到😨我地10個人 一世都唔會再食呢間真係有麵都不歡
呢間野真係唔得

11:15叫 1:45先送到😨

我地10個人 一世都唔會再食呢間
真係有麵都不歡
2019-09-13
60 分鐘 (外賣送餐)
2019-09-01 385 瀏覽
今日晏就係旺角行街唔知食咩好,甘就google search下啦,見到有幾個pages 同YouTuber 都介紹呢間川味小店。最近推廣緊小食放題,只要嗌碗麵同一杯飲品 再加$38就有得任食小食。見到啲野食賣相唔錯又幾抵,甘就決定食呢間啦。一入到間鋪,已經超大陣螺絲粉味。網上又講到好多人食 又排曬隊甘,但入面只係得個員工。btw ,既然都嚟咗就試下啦。👆桂林米粉👆個人覺得 十分普通 唔係難食 但都唔係稱得上好食👆柳州螺螄粉👆超強烈螺絲粉味!!我朋友唔多仲意呢陣味,佢覺得勁臭😂食左一兩啖就冇食放埋左一邊🙈係麵食方面,我同朋友都幾失望。甘唯有期待下小食方面啦😂-小食方面-但係好可惜 小食方面都麻麻地...👆蒜香B仔雞翼仔👆 (食到一半先記得影相😂🙈)話就話蒜香啦...但就一啲味都冇🤷🏻‍♀️雞翼尖完全唔入味...本人本身係好仲意食雞翼尖,但呢個真係好普通😐我都只係嗌得一次就算嗌...👆紅油木耳&拍青瓜👆木耳同青瓜係ok既 普普通通但係當我想再食多舊青瓜個陣 就見到條頭髮...跟住我地都冇再食啦😂😂👆蛋餃&爆菊花魚旦👆蛋餃熱辣辣 好正🤤魚旦辣得黎入味 麻麻地👍🏻終於食到好食既小食!🤤🤪甘既然呢

桂林米粉

👆桂林米粉👆
個人覺得 十分普通
唔係難食 但都唔係稱得上好食

柳州螺螄粉

👆柳州螺螄粉👆
超強烈螺絲粉味!!
我朋友唔多仲意呢陣味,佢覺得勁臭😂
食左一兩啖就冇食放埋左一邊🙈

係麵食方面,我同朋友都幾失望。甘唯有期待下小食方面啦😂

-小食方面-
但係好可惜 小食方面都麻麻地...

蒜香B仔雞翼尖

👆蒜香B仔雞翼仔👆 (食到一半先記得影相😂🙈)

拍青瓜&紅油木耳

👆紅油木耳&拍青瓜👆
木耳同青瓜係ok既 普普通通

蛋餃&爆菊花辣魚旦

👆蛋餃&爆菊花魚旦👆
蛋餃熱辣辣 好正🤤
魚旦辣得黎入味 麻麻地👍🏻
終於食到好食既小食!🤤🤪

甘既然呢個係小食放題!甘我地就打算再嗌呢兩款小食( 因為其他小食都唔係好岩我地口味(´・_・`) )

甘我朋友因為只係食左一兩啖個螺絲粉😂所以佢係超肚餓😂😂
甘佢就寫左要十份魚旦同四份蛋餃👀
但係!佢只係出左三隻蛋餃同五粒魚旦比我地🤯🤯🤯
一開始我地第一次落單小食個陣,寫左一份蛋餃同二份魚旦,佢係比兩隻蛋餃同四粒魚旦架喎?!而家我地寫要四份蛋餃,佢就只係比三隻?十份魚旦就得五粒?😂😂😂😂

甘我地就追問個店員點解會甘樣(´・_・`)
👤:「我地部電腦每次落單都會限制左落幾多份量 所以我地最多只可以比甘多你地」
我地真係好無奈
如果每次落單都有限制..甘你唔識落多幾次單咩?
如果真係做唔到既 你搞咩小食放題??☺️

總結👇🏻
佢地除左蛋餃同魚旦之外 其他唔係冇味就係難食
除非你真係好想試下食蛋餃同魚旦啦 如果唔係我都唔會建議大家食😂
而我自己都唔會再幫襯啦🌝

2019-08-31
2019-08-21 223 瀏覽
想食呢間好耐,幾次都係因為有朋友唔食得辛辣而過門不入。以後唔駛怕,因為完全唔辣既。手撕雞 ($28)覺得都幾抵,但原來價錢同份量成正比。味道一般。臭豆腐 (忘記價錢)都幾多件,好香口,但唔係廣東個隻臭豆腐。柳州螺螄粉 (忘記)香既,有味而且都算多料,但唔夠辣。自己勁加辣醬,但都唔夠。。。唔係個回事。但麵質係QQ.酸辣貴州黑色粉 (忘記)無咩味,唔酸又唔辣,但麵質係Q既。話說我鐘意啲筍夠臭,咁我覺得呢間都幾夠,係唔辛辣個下就有啲止唔到痕,鐘意食辣可叫大辣。

手撕雞 ($28)
覺得都幾抵,但原來價錢同份量成正比。味道一般。

臭豆腐 (忘記價錢)
都幾多件,好香口,但唔係廣東個隻臭豆腐。

柳州螺螄粉 (忘記)

酸辣貴州黑色粉 (忘記)
無咩味,唔酸又唔辣,但麵質係Q既。

2019-08-16
2019-08-14 243 瀏覽
經過花園街見到呢間無麵不歡,入去試試佢。.我地一人叫左一碗粉。桂林米粉 加鹵五花肉呢間店推介熱撈米粉,第一次食!.卜卜蜆花甲粉大大隻蜆加上好鮮味既湯底,配埋粉絲一流。.見到枱面有張小食紙,一問之下原來每位加$38可以50分鐘任點任食,好抵呀!我地見好多款小食都想食,就揀左加配了。.手拍青瓜酸酸的醬汁好開胃.麻辣口水雞雞肉嫩但醬汁又唔會太辣.湖南經典黑臭豆腐真係食得出正宗口味呀!推介!炸到好香脆既黑色臭豆腐,加埋秘製醬汁同埋菜脯蔥花,一口一塊....食到唔停。.蒜香B仔雞翼尖同我印象中係元朗食既味道不同.香煎蛋餃好好食呀!果然係必食推介,外層既蛋皮好薄煎到香脆,中間有少許餡肉。.爆菊花辣魚旦小店自家出品既爆菊花辣椒油,一定要試下。炸到外皮脆,加上有麻香、辣椒香既辣椒油。
經過花園街見到呢間無麵不歡,入去試試佢。

我地一人叫左一碗粉。

桂林米粉 加鹵五花肉

呢間店推介熱撈米粉,第一次食!
卜卜蜆花甲粉
大大隻蜆加上好鮮味既湯底,配埋粉絲一流。

手拍青瓜

酸酸的醬汁好開胃
麻辣口水雞

雞肉嫩但醬汁又唔會太辣
湖南經典黑臭豆腐

真係食得出正宗口味呀!推介!

蒜香B仔雞翼尖

同我印象中係元朗食既味道不同
香煎蛋餃

爆菊花辣魚旦

小店自家出品既爆菊花辣椒油,一定要試下。
炸到外皮脆,加上有麻香、辣椒香既辣椒油。
2019-08-04
之前好興番內地食螺絲粉,但怡家不用去內地或淘寶都能在香港吃正宗螺絲粉了🥢「無麵不歡」食物款式多,價錢吾算貴。叫一碗粉麵🍜配野飲,再另加HKD 38 可任食小食,一場黎到當然要任食小食。😋宜賓燃麵 HKD 38: 配料非常豐富,有肉碎、花生🥜粒、宜賓芽菜、蔥花等等,叫左加🌶,仲有點麻辣燙油。有時螺螄粉有陣酸筍的特殊氣味,不過我接受到,而且吾會聞落都吾算太濃味。食之前撈一撈,正宗的螺螄粉是由湯用螺螄熬成。感覺似撈🍜,螺螄粉好細滑,麻而不🌶👍🏽因爲配料多口感好好,啖啖帶有花生🥜香。卜卜蜆花甲粉 HKD 62: 一上菜,竟然係用鐵鍋🍲上,而且仲有迷你爐去保溫🍜👍🏽鍋中有大大隻既花甲同蜆,相當鮮甜,加埋至愛既粟米🎈湯底用蒜容高湯而成,香氣四溢,配埋焾身滑嫩粉絲,食到連湯都飲埋。🤘🏼🤘🏼小食:「蛋餃」🥟: 半煎香既蛋皮,脆身既皮邊,一啖咬落去,竟然係豬肉,雞肉同埋馬蹄,好有口感,好香。「紅油木耳」「手拍青瓜」: 爽脆青瓜配白醋同麻辣,酸酸麻麻🌶🌶,開胃一流👍🏽「煉奶炸饅頭」:新鮮熱騰騰炸出黎,即叫即製,外脆內軟既饅頭,配煉奶係完美組合😃「爆菊花🌶魚蛋」:聽個名真係會比佢嚇親,怕真係🌶到嘴唇👄變厚,

「無麵不歡」食物款式多,價錢吾算貴。

小食:

「爆菊花🌶魚蛋」:聽個名真係會比佢嚇親,怕真係🌶到嘴唇👄變厚,魚蛋炸至金黃色,內部爽彈牙,麻辣又吾太🌶,好彩我食得🌶,麻麻香香好味。

「麻椒豬爽肚」:豬肚爽彈無比,好有咬口但又吾會好太硬,麻辣程度恰到好處,吾錯😋

價錢合理平民化,夠廣西風味特色,推介👍🏽

2019-08-08
  • 卜卜蜆花甲粉
  • 香煎蛋餃
2019-08-07 153 瀏覽
味道一般,米粉是那種乾粉煮開的,所以有點難嚼。桂林米粉鹵水還可以,但是那天沒有鍋燒。螺螄粉沒有味道。價格相對質量偏貴。另外店裡面還有股奇怪的陰濕味。。臭豆腐炸的太幹了。
桂林米粉
紅燒肉
2019-08-03 129 瀏覽
其實無麵不歡前身係做正宗桂林米粉, 強項絕對係做湯粉麵!改名之後, 老闆主打以唔同既火鍋湯底作為主角, 除左螺螄粉, 亦迎合左好多比較適合香港人口味既粉麵, 令一碗普通既粉麵, 可以同時滿足到咁多位火鍋發燒友。 《食評》比較出色既係 卜卜蜆花甲粉(粉絲)同埋胡椒豬肚雞麵(米線), 感覺上真係好有誠意, 每樣粉麵都係以火鍋方式滾住咁呈現大家眼前。其中煎蛋較、柳洲螺螄粉、黑豆腐及三味爽脆魚皮都做得不錯, 值得一試。 ●驚喜菜式: 卜卜蜆花甲粉 胡椒豬肚雞麵●綜合評分: 1. 湯底: ★★★★☆ 2. 食材: ★★★★☆ 3. 環境: ★★★☆☆ 4. 價錢: ★★★★☆

●驚喜菜式: 卜卜蜆花甲粉 胡椒豬肚雞麵
4. 價錢: ★★★★☆
  • 卜卜蜆花甲粉
  • 胡椒豬肚雞麵
2019-07-29 112 瀏覽
順德卜卜蜆花甲粉絲($62)湯底鮮甜,花甲味頗濃郁配合粉絲好美,而粉絲屬於幼身,容易吸收湯汁。平時吃的粉絲通常都沒有什麼味道 但是這個湯底真係好清甜啲粉絲好入味 花甲好大隻大概有接近十個香煎蛋餃($18)蛋餃外皮煎得十分香脆,鮮黃色的外皮好吸引人,餡料都很飽滿,蛋的鮮味不會給餡料覆蓋,兩者配合得剛剛好,咬下去有汁不會太乾身,外脆內軟,值得推介炸雞排($32)雞排炸得很好,不過覺得全部都是麵粉也不會太油,吃下去有驚喜,有剁碎的微辣辣椒在雞排肉中間,與雞扒肉汁混合好好食。餐牌還有很多其他選擇
順德卜卜蜆花甲粉絲($62)

香煎蛋餃($18)

炸雞排($32)

餐牌還有很多其他選擇
2019-07-27 113 瀏覽
夜晚唔係好餓,就諗住食個麵就算😎 所以就同朋友去左食麵☺️主食叫左原創胡椒豬肚雞麵同卜卜蜆花甲粉呢兩款麵係用鐵鍋上 有個好處就係食到尾都係熱辣辣👍🏻麵條口感非常好 而且吸左湯汁真係好正 成鍋材料包括「豬肚、三黃雞、胡椒、紅棗、杞子」感覺非常足料 花甲真係幾大隻 ☺️ 小食方面 我地點了蛋餃 手撕雞 仲有被稱為爆菊花甘辣既魚蛋 😂蛋餃既皮係用雞蛋,好薄好香蛋味 而且份量唔算太多 同朋友一齊share就岩岩好☺️麻辣手撕雞幾正辣辣地好開胃🙈如果食得辣都推薦大家試吓勁辣魚蛋😛我果個非常食得辣既朋友都話幾辣 事關係麻辣黎🙂食完見佢個嘴腫曬 不過好似幾過癮
夜晚唔係好餓,就諗住食個麵就算😎 所以就同朋友去左食麵☺️
主食叫左原創胡椒豬肚雞麵同卜卜蜆花甲粉
呢兩款麵係用鐵鍋上 有個好處就係食到尾都係熱辣辣👍🏻
麵條口感非常好 而且吸左湯汁真係好正
2019-07-23 135 瀏覽
今天過生日,想著吃點家鄉味道,在網上搜到這間餐廳🍴就不遠萬里特意過來了。果然沒有讓我失望!拿到菜單的那一刻起,就笑成一朵花🌹全是我愛吃的菜。雖然自己已經是香港人了,不過這個胃始終是不會變的。最喜歡的食物永遠是中餐,永遠是家鄉以及童年的味道!我们两个人点了两个主食跟三四份小吃,兼职吃到饱。全都是我的最爱。厥根粉和锅边土豆丝,没想到今天竟然在香港给我找到了。厥根粉是绝对的贵州菜,是用蕨菜,一种野生植物,做成的粉丝。土豆🥔的做法也很贵州。最近香港发生更多事,不过美食以及生活要继续,大家吃饱了才有力气干活。猪脆肚,好好吃😋辣椒🌶️味很入味!很地道,小时候我外婆👵总会做这样的菜!手撕鸡也是赞👍赞👍!

我们两个人点了两个主食跟三四份小吃,兼职吃到饱。

手撕鸡也是赞👍赞👍!
今晩和寶寶來到旺角晚餐,發現成都麵食餐廳。價錢合理,款式又多元化。我點的是卜卜蜆花甲粉 ($62),下面有火滾著確保麵熱辣辣。除了有大量黃蜆和花甲外,還有芹粒、粟米和金菇等等,相當豐富。粉線煙韌彈牙,非常美味。清甜的湯底加了些剁椒,惹味十足。寶寶點了胡椒豬肚雞麵($63),配的是上海幼麵。材料有豬肚、三黃雞、紅棗和枸杞。麵條我就最欣賞,爽滑彈牙,就連湯底也很好喝。放題小食 (每位$38) 很有驚喜,每款也相當高質。我們點了煉奶黃金炸饅頭、麻辣口水雞、紅油木耳、香煎蛋餃、椒鹽鍋巴土豆、麻辣豬爽肚、菊花辣魚蛋。實在太豐富了,但份量對二人來説太多了。