2021-09-26
今次黎食一間係紅磡只係街坊先知既隱蔽養生雞湯麵。小店係內街既巷仔地庫,行過差少少Miss 左。細細既舖仔只能坐幾枱客,不過坐位都算闊落,環境幾乾淨。🔹蟲草花膠雞湯米線🔹店入面既皇牌!湯底係熬足起碼8個鐘既清雞湯,無味精,飲緊住家湯既感覺。雞肉好嫩,花膠好大塊又厚身十分足料米線非常爽滑,成碗麵份量好足而且好健康!🔹燒汁牛肉淮山麵🔹肥牛肥瘦均勻,份量多,清雞湯湯底淋上燒汁後,味道更香濃,我特別轉左淮山麵,幼幼的麵質亦爽口彈牙。🔹黃金雞翼🔹煎炸過既雞翼外皮裹上鹹蛋黃令表面更加鬆脆。同時令肉汁鎖住係雞肉入面,非常惹味又邪惡。🔹上湯雲吞🔹皮薄餡靚既雲吞,咬落去爆汁,餡料用上原隻大蝦,好爽彈。🔹串燒🔹點了牛舌、雞腎、雞軟骨同韭菜,味道有驚喜,重口味既人一定鐘意,好重孜然味,揀左中辣仲惹味,燒得恰好,有肉汁不會乾爭爭,拍得住串燒專門店。唯一要挑剔係款式比較少。
細細既舖仔只能坐幾枱客,不過坐位都算闊落,環境幾乾淨。
🔹蟲草花膠雞湯米線🔹
🔹燒汁牛肉淮山麵🔹
🔹黃金雞翼🔹
🔹上湯雲吞🔹
皮薄餡靚既雲吞,咬落去爆汁,餡料用上原隻大蝦,好爽彈。
🔹串燒🔹