2023-12-04 684 瀏覽
西營盤愈開愈多多國菜,唔單止高質,亦好多新穎既料理。今個星期同朋友仔黎左Mangia食午餐,係ig bookmark左幾款餸菜想試,但黎到發現已經轉左menu😂偷聽到店員講話下星期又會更新,咁勤力諗新花款,唔怪之得晏晝都full house!🐄Beef Tartare生牛肉切成條狀,入口有漬物既味道,再加上發酵過既蘿蔔🥕同酸瓜絲🥒,酸微微咁樣好開胃,配上蛋黃醬,令到口感帶酸甜,好有創意既組合。侍應話將所有食材撈勻擺係炸藕片上食,脆香加上生牛肉比想像中仲夾!🍝Uni一上檯就俾一大pat海膽吸引住☺️海膽軟綿綿,味道甘甜。手工意粉果然名不虛傳,煙煙韌韌好掛汁,將海膽同扁意粉攪拌後,本身偏鹹香既墨汁味俾鮮甜既海膽中和,入口充斥住濃郁既海水味,唔錯唔錯👍🏻🍝Vongole Aglio E Olio呢款意粉就比較普通,手工製既意粉依舊有咬口,但同蒜茸辣椒就做唔到朋友,感覺似爆香啲蜆同煮熟既意粉放埋一碟,淨係食到辣粉味,而蜆偏細隻,鮮味亦唔突出,性價比唔高!📍Mangia!西環西營盤第三街69-73號興華樓地下B號舖

🐄Beef Tartare

🍝Uni

🍝Vongole Aglio E Olio

📍Mangia!
西環西營盤第三街69-73號興華樓地下B號舖