Pica Pica一直係我們On-the-list想試的👌🏽生日終於可以試盡多款Tapas,洋溢地中海鮮鮮味,沒有令人失望🥰係滿足的生日飯🫶🏻🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂#小胖遊上環🐠 —————————————————🔹Red Prawn Hot Dog $162 招牌Hotdog size真的十分mini,將把🦐蝦頭的膏同精華squeeze到Hotdog,滿滿濃郁鮮甜蝦味,紅蝦蝦膏比普通海蝦Rich同甘香得多,包烘得鬆軟,食完有點意猶未盡🤤價錢確實進取(所以網上有人說overrated),畢竟生日可以食一次,我們覺得好好食🧡🔹Octopus with Potato $138 超級好味,一定要點‼️八爪魚煮得十分軟腍帶有彈性,完全唔韌,灑上paprika甜紅椒粉,簡單調味更食到🐙本身的鮮味,底下🥔蓉中帶粗粒薯仔,有一點點olive oil可能係我哋食過最好食的,沒有之一🫶🏻🔹Ajillo Prawn $172 蝦仁鮮甜又爽口,帶有惹味蒜味,用上橄欖油油浸方式煮,都完全無油膩感😳蝦仁有好多粒,不用剝殼食,直接將醬汁同蝦仁放喺酥脆烤麵包上,食起上嚟更方便,但因為無咗蝦頭/膏

🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂

#小胖遊上環🐠
—————————————————
🔹Red Prawn Hot Dog $162

🔹Octopus with Potato $138
超級好味,一定要點‼️
可能係我哋食過最好食的,沒有之一🫶🏻

🔹Ajillo Prawn $172
蝦仁有好多粒,不用剝殼食,直接將醬汁同蝦仁放喺酥脆烤麵包上,食起上嚟更方便,但因為無咗蝦頭/膏,比原隻蝦無咁香濃🤔

🔹Beef Cheek with Potato Puree $168
牛面頰🐮勁腍,完全不需用力輕易切開,肉質一絲絲,入口融化,醬汁看似好濃/稠身,實質味道溫和舒服☺️,薯蓉充滿忌廉香,質感細緻綿滑☁️

🔹Pica Pica Paella Surf & Turf (Small) $108
海陸雙拼的西班牙🥘分別有雞肉、蜆及蝦,飯煮得香,有咬口又唔會太乾身,當中蜆肉特別鮮甜多汁,雞肉就正常唔算嫩,整體就正常發揮👌🏽
本身更想試墨汁paella,但實在唔想食到成口黑色😂

🔹Basque Burnt Cheesecake, redberries sorbet $78
Cheesecake原來係微溫,入口係一鼓濃烈奶騷香☺️好creamy,但沒有好流心、餅底烘得燶咗少少,配以好酸sorbet好清新,係個不錯的甜品🍰

—————————————————
🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌕🌖
🤑性價比:🌕🌕🌕🌗🌑
🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌖🌑
🤤回頭率:🌕🌕🌕🌕🌘
♟Overall♟
餐廳🍴服務好好,有4個staff唱生日歌慶生🎂,又有影即影即有📸每道菜式食材用料都有心機,當中海鮮類Tapas最令人印象深刻🌊
————————————————
🌴Pica Pica
Shop G-H, G/F, Kai Tak Commercial Building, 317-321 Des Voeux Road Central, Sheung Wan

#小胖遊記🐠 #小胖西餐🐠 #小胖慶祝🐠
  • Octopus Galician style on potato “al caliu”
  • Red  prawn  hotdog
  • Spanish  cheesecake