2017-11-14 276 瀏覽
我最喜歡試食不同的餐廳,尤其見到網上評價不錯的,我都會收藏起來,等待朋友沒主意時拿出來作參考。今晚,我便從“我的收藏”中選擇了這間零負評的法日fusion餐廳來嚐嚐它到底有多厲害⋯是晚只有三枱客人,menu亦相當簡單,只提供6-course或8-course供食客選擇,作為愛試吃的我,當然選擇了8-course無誤!😈😈😈😇😇😇😋😋😋😇😇😇😈😈😈...法國菜當然由Amuse Bouche開始啦...食完個Amuse Bouche,係時候進入主題《視覺 x 味覺》藝術享受之旅 😎先來個 Green Ocean,簡單嚟講就係類似日式麵豉醬磯燒鮑魚 食完個鮑魚就到Simply Mediterranean,個人認為創意同配搭都唔錯,如果多啲蝦子個味會更香跟住呢個大紅蝦Risotto真係好好味,略嫌份量太少了接下來的魚和鴿相對冇乜驚喜終於等到牛先生出場了!也是這8-course唯一需要二選一的菜式!我當然說服了友人選擇各一以嚐盡所有可能性!老實說,兩款真是各有千秋,dry aged striploin 有濃濃的牛味,hanger steak 又好 tender,兩個都好讚 👍🏻如果咸食係讚,甜品

😈😈😈😇😇😇😋😋😋😇😇😇😈😈😈

...法國菜當然由Amuse Bouche開始啦...
Amuse  Bouche

Green  Ocean

Simply  Meditarranean

跟住呢個大紅蝦Risotto真係好好味,略嫌份量太少了
Nihon  Risotto

接下來的魚和鴿相對冇乜驚喜
Nodoguro

Petit  Oiseau

Dry  Aged  Striploin
Onglet  de  Boeuf

如果咸食係讚,甜品環節只能說是「無得彈」!Jack’s 故名思義就係有Jack Daniel’s 呢個元素,食落好香有啲似Baileys 👍🏻
Jack’s

跟住呢個Naughty Fairy更加有Absinthe呢隻 “禁酒”!可想而知有幾 “naughty”吧 😜
Naughty  Fairy

最後以petit four為這晚畫上完美的句號。
Nihon  Risotto
Dry  Aged  Striploin