餐廳: 嶺南樓
資訊:

去就去過好多次嶺南大學,但次次都係去返屯門嗰邊食飯。最近好友飯聚就約咗係啱啱重新裝修嘅嶺南大學酒樓嶺南樓食晚飯啦。首先打頭陣嘅係古法燒乳豬。比起平時乳豬全體表面上睇落分別唔大,但食入口非常鬆化!肥瘦又夠均勻!唔會話好油膩。真係好好味!之後朋友就叫咗蜜汁燒鱔。(第一眼睇以為係叉燒)蜜汁燒鱔唔算係咩特別嘅餸,但一般酒樓已經好少見。將原條起晒骨嘅鱔用厚厚嘅蜜汁燒到表皮脆一脆,一咬入口個個朋友都讚讚讚!之後嘅菜式就一道比一道更讚!一上枱,我哋都以為係龍蝦之類嘅菜式~但原來朋友做兩日預訂咗廚房依道冰鎮老虎琵琶蝦琵琶蝦嘅蝦肉夠凍!非常鮮味!唔駛點任何醬料都已經好好味!本人一直都唔係幾鍾意食九肚魚,覺得滑潺潺,口感好奇怪。咁今次再試下嶺南樓嘅椒鹽九肚魚反而超有驚喜!口感唔似平時食開嘅九肚魚,比較實淨,外表都炸得好金黃色,九肚魚頭部亦都細心地起走咗。之後就係清蒸蘇尾斑。條蘇尾斑係好新鮮,即叫即劏,超級鮮,肉質都好鮮甜!最特別,最印象深刻嘅就係依道-嶺南野菌三層樓問返侍應姐姐,話底層係用新鮮豆漿磨成豆腐自製,上邊就釀咗菜苗,豆腐超嫩滑呀~而口感相當豐富!推介!推介!依餐我同朋友都超級滿意,水準好高,環境
首先打頭陣嘅係古法燒乳豬。
古法燒乳豬
之後朋友就叫咗蜜汁燒鱔。(第一眼睇以為係叉燒
)蜜汁燒鱔唔算係咩特別嘅餸,但一般酒樓已經好少見。
蜜汁燒鱔
之後嘅菜式就一道比一道更讚!

冰鎮老虎琵琶蝦
琵琶蝦嘅蝦肉夠凍!非常鮮味!唔駛點任何醬料都已經好好味!
椒鹽九肚魚

清蒸蘇尾斑
之後就係清蒸蘇尾斑。

條蘇尾斑係好新鮮,即叫即劏,超級鮮,肉質都好鮮甜!
嶺南野菌三層樓
最特別,最印象深刻嘅就係依道-嶺南野菌三層樓

推介!推介!

依餐我同朋友都超級滿意,水準好高,環境又舒服,真係超開心!
侍應姐姐講午市點心都好掂~新師傅係米芝蓮酒店大廚,點心又平又高質素!
下次一定會再去食過呀~
2016-08-28
用餐優惠