2023-10-28 363 瀏覽
麵尊位係銅鑼灣時代廣場附近,每次食飯時間都好多人排隊,雖然好多人等位,但輪候時間其實好快,餐廳翻桌率好高🤭填紙仔落單,可以瘋狂嗌餸,唔洗就住就住,驚俾人知自己大食😂🥢四餸麵第一碗要左豆卜,魚蛋,豬頸肉同腸仔。唔食得辣既朋友仔淨係嗌左腩汁同多蔥,湯頭偏甜,顏色偏深,飲落唔似落去好多味精!豬頸肉厚切大舊,但感覺似白烚無乜調味。魚蛋用上類似長洲既大魚蛋🐟,彈牙有口感。值得一讚係河粉,幼滑得黎好嗦汁,配上濃稠既腩汁最為合適!🥢五餸麵第二碗揀左豬大腸,濃汁香菇貢丸,咖哩牛栢葉,蠔油冬菇同蘿蔔。今次就要咖哩同腩汁,加左小小辣即時變得好惹味,仲中和左湯頭本來稍微過甜既小瑕疵🤭豬大腸沖洗得好乾淨,用滷水汁煮左好耐好入味,咖哩牛栢葉分量好多,有四五舊仲要好爽口煙韌。其他配料都係水準以上,無論色香味都俱全!📍麵尊銅鑼灣登龍街18號V Point地下5號舖

🥢四餸麵

🥢五餸麵