2020-05-17
//#黃店地圖系列間野叫:閨•家邊度黎:北角蜆殻街6-16號寶榮大廈地下F號舖 (另有屯門分店)🌝:Lateshow Yellopenrice小店其中之一 遊行日派水派保礦力 表明不招待警察 免費請學生食飯和招聘手足 ▪招牌豬扒飯(包細老火湯) $458.5分一坐低店員就擺低兩個信封比客人袋口罩 排隊時幫我地噴定酒精搓手液 十分貼心 睇Yellopenrice已經對小店嘅豬扒蠢蠢欲動 果然無失望而回 有兩大塊 唔單止零味精 仲用新鮮果汁 代替垃圾鬆肉粉醃淋豬扒 所以食落甜甜地 好有阿媽住家飯的味道 旁邊有醃菜同蔥油可以拌飯 不過豬排已經足夠ko個白飯▪咖喱牛腩飯(包細老火湯) $487分牛腩飯相對比較普通 牛腩份量唔算多 炆得好淋 淋到一夾就好易散開 咖喱幾濃 用左幾款咖喱粉調製 仲有淡淡椰汁味 個老火湯(8.5分)就出色啦 蘋果紅蘿蔔沙參煲排骨湯 好清甜 連湯渣都食埋 另外加$5嗌左杯凍檸茶(8分) 茶底濃而不澀 少甜調教得恰到好處▪麻辣雞腎 $187.5分18蚊黎講雞腎份量都唔少 麻辣程度係微辣 反而蒜蓉味更加突出 夾雜好多蒜蓉 口感上略嫌唔夠爽口 禾比較鍾意食滷味冷盤爽硬嘅質地
#黃店地圖系列
間野叫:閨•家
招牌豬扒飯(包細老火湯) $45
8.5分
咖喱牛腩飯(包細老火湯) $48
7分
麻辣雞腎 $18
7.5分
18蚊黎講雞腎份量都唔少 麻辣程度係微辣 反而蒜蓉味更加突出 夾雜好多蒜蓉 口感上略嫌唔夠爽口 禾比較鍾意食滷味冷盤爽硬嘅質地 不過食落係幾開胃