2020-08-29
Tapa Room一向係我好鍾意既一間餐廳,Wan chi店搬左大舖,同樣用左觀塘分店一樣既大門裝飾,入到去餐廳既亦見到Tapa Room既signature「食鬼」霓虹燈😍除左充滿個性既裝潢之外,呢度既TAPA係好出色既薄切吞拿魚沙律,刺身級吞拿魚切成薄片再火炙佢嘅表面,將呑拿魚既魚味帶左出黎,而且令口感更加豐富,中間口感會淋啲而相比之下外邊比較硬身,唔會好單調,加上用料新鮮,連埋沙律菜同黑醋一齊食☺️羊奶芝士加風乾火腿,芝士加埋風乾芝士一齊黎食,味道係一向都好match。Tapa room用左羊奶芝士,所以芝士既味道更加香濃,而且風乾火腿肉香得黎鹹度唔會太強。重點係加上用梨既甜味黎中和返芝士同火腿既鹹味,味蕾既衝擊真係好正呀!比堅尼鵝肝三文治,將麵包切成三角型既比堅尼狀,之後再烤到脆卜卜,查上鵝肝做成既醬料,成為三文治既餡料,用呢種食法可以好大程度咁消減左食鵝肝有好油膩既感覺呢個弊端。清酒煮蜆,蜆既鮮味好突出,而且食落口除左蜆既鮮味之外有淡淡既酒味,所以特別好食,最重要既係加上蒜片令味道更濃郁。美國肉眼扒加薯餅,美國肉眼扒七成熟,而肉質出奇地好淋,入口之後牛味會慢慢咁散發出黎,加上淡
美國肉眼扒加薯餅,美國肉眼扒七成熟,而肉質出奇地好淋,入口之後牛味會慢慢咁散發出黎,加上淡淡既蘑菇汁同香味十足既紅胡椒,既唔會搶咗牛扒既味道又豐富左成個cuisine。薯餅整到好薄,食落去夠哂香脆,薯仔既味道都好突出,好有驚喜呀!
Breakfast gin and tea賣相十分十分吸引,佢用左充滿陽光既橙做底,十分切合佢個名,而且佢gin同tea既比例好好,完全唔會難入口,大推😍😍