2022-12-20
媽媽響網上見到有間以樹懶🦥做主題嘅Café ,覺得好特別,所以就帶咗豬仔包去食個下午茶☕️,探吓樹懶🦥。呢間餐廳真係非常非常隱世😆,佢嘅位置一啲都唔偏僻,炮台山地鐵站行過去都只係5️⃣分鐘,但就係睇佢唔到🤣。我哋行到去,媽媽仲意為行錯路,正想行去第二面揾吓,好彩有個保安員問我哋揾緊咩,先知原來行前多幾步就到😅,餐廳係完完全全隱藏咗響酒店柱後,真係唔行到門口都睇唔到😆😆😆樹懶🦥餐廳唔係有真嘅樹懶🦥,只係有好多樹懶🦥裝飾同佈置,豬仔包一入去已經抱住樹懶🦥公仔,愛不釋手😆。餐廳地方不太,不過就有一組梳化位係向外,如果陽光普照🌟嘅日子去,應該會幾寫意,可惜我哋當日去落緊雨,天氣亦都好凍,餐廳都閂咗一半門遮吓啲風。食物方面,我哋點咗「日式免治牛肉三文治配柚子胡椒」、「牛角窩夫配綠茶雪糕」及「溏心蛋炮蛋包」。「 #日式免治牛肉三文治配柚子胡椒 」由於媽媽驚個柚子胡椒醬太辣豬仔包食唔到,特意走去問吓店員辣嘅程度,估唔到佢幫我哋將醬同酸瓜分開上,真係好窩心🥰。講番食物,麵包烘得脆脆,牛肉餅非常juicy,配埋個醬真係好好味😋。「 #牛角窩夫配綠茶雪糕 」一嚟到個賣相已經非常吸引,熱辣辣嘅牛角窩夫🧇,上面佈滿
「 #日式免治牛肉三文治配柚子胡椒 」
「 #牛角窩夫配綠茶雪糕 」
一嚟到個賣相已經非常吸引,熱辣辣嘅牛角窩夫🧇,上面佈滿紅豆🫘同cream, 再加一球雪糕響上面,仲有一片果乾點綴,所有食材都互相配合,仲全部都係豬仔包最愛,難怪食到停唔到口🤣
「 #溏心蛋炮蛋包 」
外皮炸得金黃脆脆又唔會好油、切開溏心蛋仲係流心架,蛋同皮之間有少少咖喱豬肉醬,配合埋好特別好好味😋
整體食物質素都好好,豬仔包話有樹懶陪住食嘢好開心,下次要再去🥰