《 原來尼泊爾菜咁好食架?》香港食印度菜,土耳其菜都試過,今次食尼泊爾菜又再托闊了我的眼光。🤩🥟Fired Momo香炸尼泊爾餃子 $45估唔到尼泊爾式餃子都將好食。餃子即叫即炸,外皮熱辣辣脆卜卜,餃子入面仲好多肉汁添。而特調醬汁更加係靈魂所在,辣辣地十分惹味!🥔Pani Puri 脆皮釀馬鈴薯豆蓉 $30就咁睇會唔會以為佢係生根?其實佢係尼泊爾嘅特色食身黎,係以脆炸波再釀薯仔同鷹咀豆洋蔥咖哩入去。脆米波係整到一口食到嘅大細方便食客,仲有支尼泊爾醬汁擠入脆米波一齊食添架。入口咖哩香加埋脆米波香脆口感真係好好味啊!🥘Roti Set 尼泊爾烤餅套餐$50我地分別揀左豬肉咖哩同菜咖哩。烤餅好薄好軟軟身,方面你包咖哩食。咖哩以五花腩煮成,香料味較重,辣辣地嘅味道配咖哩係絕配。而菜咖哩就較水啲,味道較清,建議先食濃味咖哩先。提提你地要小心烤餅包咖哩黎會偏濕,可能食得有啲輪盡。🧉Masala Tea 尼泊爾拉茶朋友介紹話拉茶好有傳統拉茶味道,味道偏甜奶味較重,我就飲唔太慣,但味道不錯的。
《 原來尼泊爾菜咁好食架?》
🥟Fired Momo香炸尼泊爾餃子 $45
🥔Pani Puri 脆皮釀馬鈴薯豆蓉 $30
🥘Roti Set 尼泊爾烤餅套餐$50
提提你地要小心烤餅包咖哩黎會偏濕,可能食得有啲輪盡。
🧉Masala Tea 尼泊爾拉茶