秋天又係食蟹嘅時候😍知道 #灣仔 古琴雅苑 出咗個「金秋蟹逅」我同大哥即刻去試試🤤.古琴雅苑亦係主打食北京烤鴨😍亦推介大家點[古琴拾味]裡的菜色(menu最後一圖).「片皮鴨」切法,由最傳統嘅皮連肉,演變至皮肉分開,再到近年流行嘅😏全鴨三切:即係淨皮、皮連肉和淨肉分開三種👌🏻「古琴」跟到個trend做緊一鴨三切😁1)師傅先從鴨胸皮下刀,片出幾片「一口酥」,上枱店員叫我哋盡快蘸白砂糖食,否則凍咗就不脆2)鴨皮連肉😎切得均勻厚薄一致,將片皮鴨放上自家製餅皮再加青瓜、京葱、哈密瓜,最後加京醬或砂糖,或秘製蜂蜜黃梅醬食😋每種都各有風味👌🏻3)淨肉我就蘸京醬食,不會有油膩感,唔錯😁.[蟹粉撈麵]金黃色蟹粉鋪滿在白麵條上,視覺效果好震撼🤩蟹粉食落好鮮香,用來撈麵好高級😂.[冰鎮孔雀鮑]好大隻😆吸收咗酒香及醬油咸鮮👍🏻唔會韌,肉質爽彈可口.[花雕醉雞]經典冷盤❤️雞肉帶酒香,濃而不嗆雞皮滑爽彈,肉質嫩滑🤤調味較重.甜品[羅漢凍]和[紅糖桂花湯丸]一冷一熱各有特色😋作為今餐完美句號👏🏻......#古琴雅苑 #灣仔#灣仔美食
秋天又係食蟹嘅時候😍
知道 #灣仔 古琴雅苑 出咗個「金秋蟹逅」
我同大哥即刻去試試🤤
古琴雅苑亦係主打食北京烤鴨😍
亦推介大家點[古琴拾味]裡的菜色(menu最後一圖)
即係淨皮、皮連肉和淨肉分開三種👌🏻
「古琴」跟到個trend做緊一鴨三切😁
3)淨肉我就蘸京醬食,不會有油膩感,唔錯😁
[蟹粉撈麵]
金黃色蟹粉鋪滿在白麵條上,視覺效果好震撼🤩
蟹粉食落好鮮香,用來撈麵好高級😂
[冰鎮孔雀鮑]
好大隻😆吸收咗酒香及醬油咸鮮👍🏻唔會韌,肉質爽彈可口
[花雕醉雞]
經典冷盤❤️雞肉帶酒香,濃而不嗆
雞皮滑爽彈,肉質嫩滑🤤調味較重
甜品[羅漢凍]和[紅糖桂花湯丸]
一冷一熱各有特色😋作為今餐完美句號👏🏻