2019-04-17
跟朋友嚟銅鑼灣試吓食呢一個台式火鍋,一入到餐廳已聞到好濃郁嘅藥材味👃🏻,我就俾呢一陣濃郁藥材味吸引到😌。餐廳環境氣氛裝修很好⛩,具有中國特色色彩🏮,令邊爐食得都有格調。我哋兩個人就叫咗一個豐盛二人套餐 $5️⃣8️⃣8️⃣,各類款式都有膠原蛋白美人鍋 🐔👸🏻🥘一上枱就有濃郁嘅藥材味😛,裏面有原隻烏雞、滋陰補腎,特別有桃膠含豐富膠原蛋白,配以杞子、南棗、金華火腿,一齊淆個湯底十幾個小時🕰,材料的確很十足。例行公事,先飲過湯底,湯底濃而又甘甜,我一次過都飲咗兩碗🤤。烏雞仲可以原隻食,可以起烏雞絲又切件🐔,雞肉嫩滑。建議不需要用豉油配料,因為湯底其實已經好夠味。精選手切牛肩肉🐮牛肩肉雪花分明,紅潤肉質😻,切成細細件長方形,滾大概10秒,牛肉濃郁鮮味已出晒嚟。皇室魚肚🐠完全滲透湯底嘅味道,食落就好似棉花雞裏面嘅嘅棉花,鬆軟多汁好味💦。芝士牛肉丸🐮vs黃金鹹蛋黃豬肉丸🐷自家製手工丸好特別,兩款丸都做得非常出色,牛丸裏面包住流心芝士🧀,豬肉丸裏面包住流心嘅鹹蛋黃汁,兩款都好啱口味,小妹就鍾意留心芝士多啲🤗。•3️⃣秒響鈴卷🛎響鈴即製即炸,比較大件,響鈴炸至乾身不是太油膩,係火鍋必叫配料💁🏻♀️冰菜🥬出面好少火鍋店
膠原蛋白美人鍋 🐔👸🏻🥘
精選手切牛肩肉🐮
皇室魚肚🐠
芝士牛肉丸🐮vs黃金鹹蛋黃豬肉丸🐷
3️⃣秒響鈴卷🛎
冰菜🥬
出面好少火鍋店會有呢一隻菜,健康高纖同低卡路里,冰菜面頭好似結冰❄️一粒粒喺菜上面,經高溫煮熱之後,都仲係青綠色同表面爽口,水感豐富☘️。
寬粉條🍜
同薯粉一樣但薄過薯粉,放落湯即刻溶化,有煙靭口感😝
沖繩黑糖烏梅汁🍹 vs 杞子杭菊露🍸
兩款自家製養生飲品,生津解渴、明目養肝,啱晒我哋呢啲又多嘢講(潤喉)又鍾意護膚(扮靚)嘅女士們呀💋💄