🍄Dinner Kakura Omakase ($950)18道菜沙律前菜茶碗蒸6點剌身一品料理9貫手握壽司手卷味噌湯甜點繼早前介紹「一幸」後,想分享另一間同樣位於金馬倫道的廚師發辦。雖然沒有豪華的裝潢、奢華的食材,但係師傅的實力同貼心的服務絕對可從用餐體驗上反映出來👍🏻$950可以享受18道菜,性價比既首選,沒有之一😌刺身方面,最為出色的是龍蝦刺身、象拔蚌刺身、日本生蠔(見圖三)及紫菜包紫蘇葉大拖羅(見圖二)。款款都非常新鮮,大拖羅入口即溶,油脂豐盈,無可挑剔☺️🤍至於一品料理,是雞肉丸(見圖四),食法就是將雞肉丸子配搭蛋漿,丸子裏面有雞軟骨,還有幾款蔬菜伴碟,不過不失驚喜不大😆接下來壽司方面🍣有幾款到現在都念念不忘,首先係白蝦壽司配海膽和魚子(見圖一左上),白蝦是比較少見的食材,而且要按季節而定產量,所謂不時不食😌呢款壽司非常鮮甜,以頭一兩款相對淡味道的壽司來說,師傅安排得非常好👍🏻另一款自己非常鍾意食既吞拿魚部位—「腦天」(見圖一左下),先前係「鮨文」的食評都提及過它是非常珍貴,在我而言,比大拖羅更加吸引‼️肉質非常綿滑,試過就知我講緊咩😀真係世界級好食😋沙甸魚磯邊卷,起初聽到沙甸魚
沙律前菜
茶碗蒸
6點剌身
一品料理
9貫手握壽司
手卷
味噌湯
甜點

沙甸魚磯邊卷,起初聽到沙甸魚小妹的確有點卻步,本身好怕魚味太重的魚,加上處理沙甸魚絕對考驗師傅的功架。不慎處理的話,一定會滿口魚腥味🙈師傅處理得好好,完全冇腥味,小妹亦都對沙甸魚改觀,唔單止外觀吸引,肉質油香兼備,有驚喜‼️

總括來說,以這個價錢、這個質素,其實已經沒有什麼可以挑剔,100%回頭率😌雖然食材上未必係最頂級,但係師傅既誠意同埋席前料理既用心,已經值回票價👍🏻