2021-11-13
係出世果一刻,你既生命就係每分每秒倒數緊,既然生命有限,死亡就係預計之內。假如聽日就係你人生既終結日,你會點樣過?可能我只係想簡單搵返間coffee shop,好似呢間「Nobis Cafe」紀錄一下我最後既小時光,啊…脆弱時間到,我們一起來禱告…👇📌NOBIS · FOOD - ▪️ Korean Style · Kimchi & Pork Panini - $65▪️ Japanese Style · Teriyaki Beef Panini - $70▫️ 佢地野食主打panini,分別試左兩款口味包括「韓式泡菜豬肉·班尼尼」、「日式燒汁牛肉·班尼尼」。前者餡料擠滿哂泡菜,成個panini夠哂厚身,食落仲有粒粒豬肉,份量十足,味道少少辣勁,幾醒胃;而後者燒汁牛肉神還原返日式牛肉果種精髓,肉質做到肥美嫩滑,配搭panini幾有驚喜,唔錯。📌D E S S E R T -▪️ Vanilla · Flan - $35▫️ 而甜點佢地既選擇都唔少,我揀左個第一次試既「Vanilla·Flan」,就咁睇賣相好似cheesecake,其實食落係月黎,加上濃郁既雲呢拿香;餅皮質感屬於偏向腍身少少,係經
死亡就係預計之內。假如聽日就係你人生既終結日,你會點樣過?
紀錄一下我最後既小時光,啊…脆弱時間到,我們一起來禱告…👇
📌NOBIS · FOOD -
食落仲有粒粒豬肉,份量十足,味道少少辣勁,幾醒胃;
而後者燒汁牛肉神還原返日式牛肉果種精髓,肉質做到肥美嫩滑,
配搭panini幾有驚喜,唔錯。
📌D E S S E R T -
▪️ Vanilla · Flan - $35
餅皮質感屬於偏向腍身少少,係經典既法式甜品,值得一試。
📌D R I N K S -
▪️ D i r t y -$40
▪️ Lotus Biscoff · Affogato - $60
▫️ 識飲一定飲佢地既「Dirty」,一次過淋浴於冷暖口感之中,
入口順滑香味夠濃,唔洗搞勻,我覺得口感仲突出;
而「Affogato」就插住塊焦糖脆餅,再撞上一杯
espresso,成個雪糕瞬間融化,層次感夠哂豐富。