2019-08-22
「冚棒唥」喺廣東話裏面,有「全部野」嘅意思。喺呢個大家都慨嘆廣東粵語文化越來越不被重視的環下,唔知點解,特別有種親切同感動嘅感覺。小店位於佐敦西貢街,新開咗無耐,早前行街經過就Bookmark咗,擇個好日後,就經網上訂座順便賺取AM 積分。今晚同男友按預約好嘅時間黎到,因爲時間尚早,倒也不算太擁擠。但店鋪座位不多,5張圓桌,連埋長Bar臺,同外面一張圓桌,大概容納到15-20人左右,所以還是建議預先經網上或電話訂位較好。店鋪裏面掛有幾幅油畫,其中一幅畫著有人將一杯咖啡倒向另一個杯裏面。杯的外圍有人跳傘,有人在釣魚;而杯裏有人玩滑板,有人衝浪,做著不同的活動。咖啡如人生,而活在咖啡裏的人生一定是快樂的! 雖然Cafe位處佐敦,但稍微偏離佐敦大街,而且裏面的環境舒適,相信喺呢到都可以休閒緊嘆咖啡嘅!另一幅油畫是rice burger。老一輩成日講「要湊米飯」,無米落肚就唔覺得有食過飯,所以呢間Cafe 除左一般的all day breakfast, 仲有用米做嘅Burger,咁特別當然要叫個其中一個主打嘅黯然消魂飯堡$108。厚身嘅一片荷包蛋加叉燒,用甜豉油做調味同埋可以增加濕潤度,「包」
另一幅油畫是rice burger。老一輩成日講「要湊米飯」,無米落肚就唔覺得有食過飯,所以呢間Cafe 除左一般的all day breakfast, 仲有用米做嘅Burger,咁特別當然要叫個其中一個主打嘅黯然消魂飯堡$108。 厚身嘅一片荷包蛋加叉燒,用甜豉油做調味同埋可以增加濕潤度,「包」面同底嘅飯壓平再煎,食落口感脆身。
另一個我好推薦嘅係香草蜜糖雞翼$78,雞翼肉質超級鮮嫩多汁,配搭蜜糖真係無敵!
食雞翼,再同時飲一啖藍橘荔枝檸檬沙冰$58,荔枝香味滿溢,仲有微微檸檬清新酸味,可以中和雞翼的油膩。喺今日酷熱天氣下,呢杯沙冰唔單止係令呢餐完美嘅配伍,更可以講得上係夏日消暑解喝嘅救星啊!
總括黎講,今日喺「冚棒唥」食嘅野都真係唔錯,環境舒適,而且店内有唔少打卡位置,而且店員服務超好又好好笑容,好值得黎試下!