2024-07-18 322 瀏覽
上星期同朋友去咗粉嶺名都商場食台灣菜,揀咗呢間「初遇」,真係冇諗過會有咁驚喜嘅體驗。餐廳環境裝修得好靚,木系色調配上花鳥元素,感覺好清雅舒服,食飯嘅氛圍真係一流。我哋試咗佢哋嘅招牌小食拼盤,$88嚟講真係超抵!入面有鹽酥雞、牛肚、豬大腸、雞卷、滷蛋、香腸、地瓜酥、脆魚塊同麻辣鴨血,每款都好有特色,賣相又靚,影相打卡一流。尤其係鹽酥雞同地瓜酥,炸得金黃香脆,外脆內軟,真係一食難忘。另外,紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯都係我至愛之一。牛肉夠大塊,炆得好淋,麵條彈牙,滷肉飯配埋流心蛋,熱辣辣好好味,滷汁甜甜地,真係送飯一流。最開心係佢哋嘅芋香珍珠奶茶,$8加落嚟,芋香味濃郁,珍珠煙靭有口感,好滿足。整體嚟講,「初遇」真係一間性價比超高嘅台灣菜餐廳,無論係食物質素定係環境都好出色。下次一定會再嚟試吓其他菜餚,推介俾大家!
2024-07-13