2023-06-28
平時喺太子食開「美味」,今日放假特登搭車落長沙灣幫襯「好味」,結果實在有點失望。點了十隻芫荽拼雲耳椰菜湯餃,習慣了太子區的餃子標準,我認為一碗好食的餃子是在乎湯底(基本上間間都話無味精的, 請自行判斷)、餡料、大小和拌碟的辣菜脯之間的配合。今次食評也會以上述作基礎。湯底:同「美味」一樣都是sell 野葛菜魚湯,感覺上這湯的味道較淡,唔係好飲得出味,而且湯面有少量的油,雖然不多但也扣了點分。餡料:作為芫荽控,呢度嘅芫荽餃滿足到我嘅要求;至於雲耳椰菜就一般水準,未去到驚為天人嘅地步。大小:本身以為呢間前身同「美味」屬同門應該會有巨大餃子,不過事實上啲餃子只係普通size ,食落唔係爆料的感覺。辣菜脯:雖然是配角但也是我對會否encore 的重要指標,這裏的菜脯切得很細粒,辣度算是乎合標準,但實在太油,仲要連樽身都好油,真係扣曬分。環境:睇過其他食評都不會對環境抱有期望,店子不大也不算特別乾淨。隔離枱走了近10分鐘才有人來執枱就真係要扣分。服務:可以掃QR code落單也沒甚麼服務可言,不過現場見大部分食客都係向職員點餐,然後隔離枱的叔叔等了半個鐘都無嘢食才發現職員落漏咗單,結果要轉外賣拎走
服務:可以掃QR code落單也沒甚麼服務可言,不過現場見大部分食客都係向職員點餐,然後隔離枱的叔叔等了半個鐘都無嘢食才發現職員落漏咗單,結果要轉外賣拎走。
結語: 如果去開呢頭又諗唔到食乜嘅都可以一試,如果係特登前來嘅恐怕就會失望了,始終此「好味」不及彼「美味」。