2023-01-17 389 瀏覽
經常形容九龍城為「小泰國」,因為呢度真係有好多唔同泰國嘅商店,今次喺附近行左一陣就選擇左入呢一間人氣十足嘅泰國餐廳。從餐廳環境睇得出係一間傳統嘅泰國餐廳,加上店員全部都係講泰文,好似有啲去咗泰國嘅感覺。今次嘅晚餐主要嗌咗兩樣嘢食,分別係燒墨魚同埋泰式炒粉絲。先講下燒墨魚,點餐後大概等咗15分鐘先至有得食,因為墨魚係即叫即燒嘅,上枱後已經聞到一陣陣香味,旁邊嘅醬料亦都能夠帶出墨魚嘅鮮味,可以話係推介嘅食品之一。至於泰式炒粉絲,外出食嘢一向好少嗌粉絲類食品,原因係覺得會好易食濟又未必好食,今次心血來潮試試反而有驚喜,炒出嚟乾濕度剛剛好又夠火候,份量又唔會太少,啱晒兩個人,所以都值得推介。不過餐廳嘅冷氣真係非常之大,啲食物好快就會凍晒,如果唔係坐喺啲風口位可能會較好。

燒墨魚
泰式炒粉絲(雞)
2023-01-15