2018-10-29
前陣子,朋友要我介紹屯門嘅美食,話難得入嚟屯門有咩係必食嘅。諗咗陣發現原來屯門嘅特色美食真係唔多,好多舊式餐廳都倒閉,商場剩下生存到嘅都係連鎖店...算得上係屯門必食嘅話,應該非小曼谷莫屬食泰國菜大家多數識得去九龍城食,因為九龍城多泰國人聚居。但小曼谷都係十分正統嘅泰菜,由泰國人開同待應都係泰國人,佢地落單同內部溝通都用泰文(雖然都識中文)前排小曼谷因為搬鋪閂咗一排,重開位置移後咗一條街,由前街去後街。鋪面大咗,裝修冇乜分別,木質枱櫈加少許泰式裝飾,風味依然新鋪門前燈光粉紅,有啲奇怪(似不良場所嘅色調),但離遠已經見到。雖然位置冇咁方便,但都不阻人氣,仍然6點幾就開始要排(冇得訂枱),最好都係6:00左右就去到,否則要等一個鐘以上必食:馬拉盞炒通菜,喺泰國叫「飛天通菜」,之前一直以為馬拉盞係源自泰國/馬來西亞,原來係葡萄牙沿海地方有一種叫「Belachan」嘅醬演變而成。通菜幼嫩爽甜,比較多菜葉食落唔會有渣混和大量辣椒、紅蔥頭、蒜頭、蝦米等炒至均勻,香噴噴難怪話會食完想「飛天」必叫二:香燒豬頸肉,雖然聽講豬頸肉多激素,平時都會盡量少食。但小曼谷嘅炭燒豬頸肉真係不可不吃!每片切得均勻條紋
小曼谷性價比高,4個菜加埋都唔駛$200,每款菜式價錢大約$30-50,如果多人食,簡直可以當放題咁嗌住新界區嘅朋友,唔駛入到九龍城都可以食到正宗泰菜聽朋友講過,小曼谷嘅泰菜係迎合咗香港人囗味,偏向惹味但調味唔重同少辣,難怪覺得好食過喺泰國嘅被譽為「屯門名物」果然名不虛傳!