塵世裡有一種愛…係當你愈投入就會變得愈沉溺;即使筋竭力疲抑或歇斯底里,每日握幾多舊壽司、劏幾多條魚,或多或少都有d感情。所以我地更加唔好辜負師傅既愛心,一於今晚就係「壽 司 櫻」跟隨廚師發辦節奏,好好善待師傅用心製作既料理,咁就絕對對得住每一條魚,每一款食材同埋師傅既心意。👇📌おまかせ · 銀 - $1280/位♦️先 付 3 種 盛 -▪ 京都シルク豆腐、グレービーあわび、フルーツトマト -▫ 頭盤一開始就以三種唔同口感既食材,由味道淡到濃開始食起。第一個「京都·絹豆腐」面頭淋上和風胡麻醬,加少少蟹肉,食落口感幼嫩,淡淡既蟹肉香非常清新;中間既「汁煮·鮑魚」口感爽彈,面頭放左紫蘇花、三文魚籽,賣相吸引;最後「水果·蕃茄」加左酸汁,入口酸酸甜甜,認真開胃。♦️刺 身 5 種 盛 - ▪ 薄 り た い -▪ ツ ブ 貝 -▪ し ま あ じ -▫ keep住呢個節奏,輪到「刺身五品」出埸,第一款「薄切真鯛」面頭四季紅,係一種辣味既香草,再淋上酸汁,入口彈牙得黎,仲有淡淡濃香,好特別;而「粒貝」面頭帶少少竹炭鹽,將鮮味更加突出,口感仲煙煙韌韌,好食;「深海池魚」則用左紫菜醬調味,食落肥美鮮甜
塵世裡有一種愛…係當你愈投入就會變得愈沉溺;
即使筋竭力疲抑或歇斯底里,每日握幾多舊壽司、劏幾多條魚,
或多或少都有d感情。所以我地更加唔好辜負師傅既愛心,
📌おまかせ · 銀 - $1280/位
♦️先 付 3 種 盛 -
京都シルク豆腐、グレービーあわび、フルーツトマト -
先 付 3 種 盛
淡淡既蟹肉香非常清新;中間既「汁煮·鮑魚」口感爽彈,
面頭放左紫蘇花三文魚籽,賣相吸引;最後「水果·蕃茄
加左酸汁,入口酸酸甜甜,認真開胃。
♦️刺 身 5 種 盛 -
薄 り た い -
ツ ブ 貝 -
し ま あ じ -
壽 司 五 件
面頭四季紅,係一種辣味既香草,再淋上汁,入口彈牙得黎,仲有淡淡濃香,
好特別;而「粒貝」面頭帶少少竹炭鹽,將鮮味更加突出,
刺 身 5 種 盛
口感仲煙煙韌韌,好食;「深海池魚」則用左紫菜醬調味,
食落肥美鮮甜,每一啖都充滿油香。
ぶ り -
くすぶるかつお -
壽 司 五 件
▫ 仲有兩款刺身陸續送上,「鰤魚」肉質軟腍,面頭灑上柚子胡椒
份外甘香;最後「煙燻鰹魚」其實即係吞拿魚近親,師傅用煙燻
技巧將成個腥味僻走,食落魚味比其他刺身更加濃厚,
♦️和 食 料 理 2 款 -日本の沖縄テビチ -
ウニマヨネーズ焼イセエビ -
海膽蛋黃醬·燒大蝦
▫ 輪到和食方面,第一擊「日本沖繩·豬手」每一舊都切得好均勻,
豬皮炆得夠哂軟腍,每一啖都食到極豐富膠質,加埋鹹鹹甜甜既醬汁
完全滲透落豬手裡面,非常入味;而「海膽蛋黃醬·燒大蝦
日本沖繩·豬手
就咁睇賣相都覺得好邪惡,海膽蛋黃醬惹味得黎唔會蓋過大蝦既鮮甜,
加上蝦肉爽彈多汁,面頭擺左食用花同埋食用金箔,成個氣派即刻出哂黎!
♦️寿 し 5 貫 -
壽 司 五 件 -
壽 司 五 件
▫ 最後壽司環節,同樣由淡到濃食起,先由「左口魚」開始,
肉質紮實飽滿,鮮甜得黎有彈性,面頭放上蔥花,唔錯;「金目鯛」面頭
壽 司 五 件
食到粒粒烏魚籽,入口軟滑,油香適中;「火炙銀鱈魚」經火槍燒過後,
有種入口即化既感覺,加埋三昇漬一齊食,層次更豐富;「中拖羅」油脂
壽 司 五 件
分布均勻,魚香瞬間係口腔內爆發,好好食;最後先食「北海道馬糞海膽
濃郁甘甜,要大讚一下師傅手握技術,成個壽司都做得好結實,無得頂!
♦️吸 い 物 -
マイタケスープ -
魚のミルクスープ -
魚 奶 湯

▫ 分別有兩款汁物出埸,前者「舞茸菇·清湯」湯色清香透徹,
湯頭配上切得好精細既舞茸菇,飲落非常清新健康;
舞茸菇·清湯
後者「魚 奶 湯」明顯既奶白色,除左飲到濃厚既魚香外,
仲加入左魚片同埋豆腐,清甜到位,正!
♦️果 物 -
静岡ハニーデュー -
靜岡·蜜瓜
▫ 佢地既果物「靜岡·蜜瓜」香甜多汁,解膩一流。
2021-07-13
15 分鐘 (堂食)