2019-11-29
「好又一餐,唔好又一餐,求其填飽個肚就算」的態度。然而,如果外出用膳前,已預設好逐味目標的話,那又另當別論。因為,若非有特別之處,也難以吸引我付出時間、金錢、胃納、耐性去登門造訪。有了一定程度的付出,自然對食肆的水準,也有相當的要求。今次同媽媽抱住食好啲既心態去到呢間泰式餐廳 - 【AddsomeThai】。駱駝漆工廈一座的 【AddsomeThai】呢幾年的工廠大廈內都有好多出色的餐廳, 餐廳環境舒服,好有泰式風情。室內空間闊落,在忙碌的香港中感受異國的風情,幻想一下自己在清邁渡假也不錯! 環境空間感十足,裝潢吸引,桌椅全以木製,加上棕櫚樹等裝飾,裝修極富泰國風好有古色古香的感覺。餐具方面及一些細節位也用過一點心思,專門用上木製的碟子,羹匙和筷子,很有回歸大自然的感覺。方邊還有小流水呢。菜式選擇出奇地多,款式配搭都好唔錯,有埋相睇吸引程度的確增加...🔹燒豬腩仔 $118在酒樓的燒腩仔,一碟只有數件,價錢並不便宜。但呢度俾百零蚊但係個質素真係不得了,好味程度10個讚。因為泰式既效果出乎意料的好,豬腩仔外皮鬆化,肉質又嫩又Juicy...肥瘦比例方面做到脂肪及瘦肉層層相間,約有四至五層
🔹燒豬腩仔 $118
肥瘦比例方面做到脂肪及瘦肉層層相間,約有四至五層最底層連骨,第一啖咬到係肉, 下一啖全肥膏,諗起都打冷震!
肉質鬆化、軟腍無渣!肥瘦相稱均勻,入口即化又沒油膩,食到肉香。唔知點解都帶點有炭火燒烤嘅香氣,不過整體唔鹹沒有蓋過本身豬肉味,最吸引我係個外皮脆卜卜!咬落冇滲油,因為一滲油個皮幾脆都要扣分喔!
🔹明爐青斑魚 $208
原條青斑魚已預先弄熟上枱, 店員淋上秘製魚湯, 點着火爐, 邊食邊滾, 一直保持温度, 吃得更滋味吸引!
不單止魚肉美味, 連配料也很吸引, 內有大量的肉碎、雞脾菇、娃娃菜、粉絲、香茅同辣椒等, 肉碎瘦肉居多,煮到入曬味,可以食到湯既酸味;娃娃菜同秀珍菇都吸曬湯底既味道,而魚肉都索盡魚湯, 味道美味。
青斑魚大小適中, 用火持續加熱,魚肉質地都保持到鮮嫩入味, 但魚肉唔夠扎實、偏浮,青斑魚在湯中滾兩滾,湯酸中帶辣,好開胃! 加上用火一直熱住,唔洗驚太耐條青斑魚凍左~
BTW成碟魚唔會話太淡,正,連埋少少肉碎一齊食,微辣仲惹味~
🔹海南雞半隻 $128
兩個人真係食唔到太多,所以半隻都夠了,以前都有耐唔耐食下海南雞飯,因為呢兩年都Keep住咁紅,可能來自新加坡以海南雞飯馳名的過江龍來港設店,掀起一股海南雞熱吧!
萬變不離其宗,皮爽肉滑的海南雞,要配上鮮香油飯及雞湯,有伴三色醬,也有配黑豉油、酸辣雞汁及辣醬。雞肉大部份離骨,做得非常好。
一次還能出三色雞,「口感、顏色、味道各異」。海南雞,皮滑肉嫩,富雞油香,雞肉的肉味亦適中,整體質素十分平衡,算是不錯。另外脆片都係一個完美既搭配,脆卜卜,沾醬又係好開胃呢。
雖置身於工廈,但這【AddsomeThai】卻相當具人氣,裝潢亦不差。
總評的話,呢度既野食及環境令我都會想起泰國既時候,因為我很喜歡旅行,心裡常盤算到海外暢遊,自製長假期甚或周末來趟「快閃」放電,曼谷暫時都係我既首選。「快閃」曼谷,美食、按摩、血拼,優遊自在樂在其中。所以呢度比到我心卻繫於千里之外的曼谷,尤甚想念泰式美食再度重溫泰式滋味。沒有選錯喔!