2018-09-09
好友非常客氣,不但買了月餅給我,而且還說要親自送到我屋企樓下,實在令人受寵若驚。好友家住筲箕灣,本來打算上去佢屋企攞,但友人知我小腿早排受咗傷,為免我四處走動,提議不如近近哋去東大街食碗粉麵,順便坐低傾下偈。友人係地道潮州妹,推介我試下呢間新開嘅「潮丸」。餐廳佈置簡約清新,以白色和啡木色為主調,裝潢非常富文青感,帶台日風,唔講仲以為係間 Café,但賣的竟然是傳統潮州粉麵。餐牌很簡單,只得一頁,不過選擇都幾豐富。除了招牌主打湯麵外,還有皇牌飯類、潮州湯飯、特色撈麵、小食及飲品等。而點菜就好似日式拉麵店咁,用剔紙仔形式,食客可以在餐牌上自選菜式,粉麵底同配料。聽朋友講,湯麵除咗炸蒜同芹菜係一定會有嘅之外,其餘芽菜、芫茜、蔥花同冬菜,客人係可以自行選擇要定唔要嘅。我揀咗特級牛丸王米線 ($55),配蔥花同芽菜,另外再追加咗特級墨魚丸王 ($15);而友人就選了一款特色撈麵。店裡的招牌牛丸,標榜全人手棍打,而且更用上黃牛後腿肉,唔怪得食落咁彈牙多汁。墨魚丸亦很有水準,不但食到墨魚粒的口感,而且彈牙無腥味,真材實料。湯底用豬骨同雞隻熬成,食得出無加味精。至於友人選嘅自家豬孖寶撈麵 ($65),
至於友人選嘅自家豬孖寶撈麵 ($65),食味亦不俗,幼麵配上三片扎肉,另外仲有一碗用湯浸住嘅豬肉丸。扎肉厚切成片,入面加咗豬耳同黑胡椒,食落爽滑彈牙,有咬口之餘仲多咗份辛香。手打豬肉丸亦很有質素,外形雖然唔算好大粒,但看起來脹卜卜,入口新鮮,鬆軟不死實,口感彈牙。
如果想口味豐富啲,可以試試店裡的調味料,淨係辣醬都已經有三種,包括沙爹醬、紅燈籠椒同黃燈籠椒,另外亦有自家製辣椒油,啱曬愛吃辣的朋友。
見店裡有唔少小食,一場來到,當然要試下。揀咗雜丸拼盤 ($68)、生炸雲吞 ($50) 同招牌滷水拼盤 ($75)。雜丸拼盤有炸牛丸、炸魚蛋、炸墨魚丸同炸豬肉丸,每樣兩粒,大大碟,一次過試勻咁多款,非常豐富。雲吞炸至色澤金黃,入口外皮夠薄,非常香口,外脆內多汁,蘸點酸甜醬吃,開胃惹味。滷水拼盤有豬手、豬大腸、豬腩肉同蘿蔔,豬手滷得香軟入味,外皮入口即溶,骨膠原豐富。
熱柚子蜜同話梅柚子蘇打特飲 (+$8)
凡惠顧粉麵或飯類,餐廳會免費配一杯熱飲,如果點凍飲就要 +$3,特飲就 +$8。食飽飽可以繼續吹下水,飲下野,店員亦無催促我地埋單。