2019-06-08 246 瀏覽
約左朋友今晚去蘭桂芳飲野,所以係附近食埋飯再去下場,朋友訂左呢間日本菜「瀧」我地意見一致揀左「極」,有9道菜式,想試多D野先付,新鮮腐皮做底層,淡淡嘅豆香,大量嘅蟹肉置頂,旁邊襯托枝豆蓉,當頭盤食,感覺清新,清清喉嚨前菜有4款食物長芋即係淮山,爽脆,配左紫菜一齊食,增添味道海膽豆腐幼滑,而且海膽味突出甘薯叫得甘薯就緊係甘甜可口炸白蝦之前係第二間日本餐廳食過白蝦壽司,已經愛上,今次呢到用左第二種食法,「炸」,非常香脆、香口小貝柱湯,小貝柱即係細小嘅扇貝,鮮甜天婦羅職員係食天婦羅之前送上檸檬汁、白鹽、咖哩鹽、蘿蔔蓉天婦羅蝦師父介紹蘸白鹽食,更能帶出蝦嘅味道,烤左嘅蝦依然爽口,蝦頭炸左成個依食得,好脆沙錐魚,炸過嘅魚肉都咁嫩滑,啖啖肉,無骨,細心大蜆係九洲特產,整整一隻連殼炸,直接食,蜆同殼中間蜆中間釀左香葉同菇調味,所以夠味之餘,食落蜆味突出又香金鯛魚,魚連魚鱗一齊做左天婦羅,再放落蝦湯,湯非常濃郁蝦味,魚鱗炸過非常脆,唔錯嘅食法日本牛肉,熊本牛兩種嘅部位,西冷同牛肩肉,西冷係鐵板燒,油脂平均,肉質有彈性,牛肩肉係慢煮,非常腍,配自製醬汁,正,另有wasabi、蒜片、煙燻鹽、芥末,增添口味
我地意見一致揀左「極」,有9道菜式,想試多D野

前菜有4款食物
長芋即係淮山,爽脆,配左紫菜一齊食,增添味道
海膽豆腐
幼滑,而且海膽味突出
甘薯
叫得甘薯就緊係甘甜可口
炸白蝦

小貝柱湯,小貝柱即係細小嘅扇貝,鮮甜

天婦羅
職員係食天婦羅之前送上檸檬汁、白鹽、咖哩鹽、蘿蔔蓉
天婦羅蝦

沙錐魚,炸過嘅魚肉都咁嫩滑,啖啖肉,無骨,細心

合肴,京都竹筍,用昆布煮,竹筍嫩,滲透哂昆布味道

甜品,水信玄餅,水晶球加左櫻花,食落質感似大菜糕,但甜味來自旁邊嘅黑糖、黃豆粉,不錯吃!