2024-06-28
位於土瓜灣的「烏托邦西餐廳」不但提供令人垂涎既美食,更以其獨特既裝潢同氛圍散發著一股迷人既浪漫韻味。今日,我同好友光顧這家餐廳,我地簡左2份晚餐套餐,每份套餐都包含一份餐湯、一份沙律同一杯熱飲。開胃既龍蝦湯散發著濃郁既香氣,湯底醇厚,每一口都能感受到食材既鮮甜。接下來既沙律,以新鮮既時令蔬菜為主,加上餐廳特製既醬汁,清爽可口!兩道主菜方面,第一道係雙層芝士牛肉漢堡包,入口即化既牛肉餡襯以恰到好處既芝士香氣,配上酥脆既麵包,每一口都令人回味無窮。第二道菜則係封門牛柳,肉質鮮嫩多汁,恰好七成熟既火候恰到好處!在口中緩緩融化!不禁令人讚嘆大廚既出色功夫。我們還另外加點左黑松露薯條,金黃酥脆的外表下包裹著香濃醇厚既薯香。飲品方面,我們叫左餐廳特調凍百香果紅茶,清新酸甜既滋味完美地中和左一頓大餐後既飽足感,令人回味無窮。