2020-05-28
係現今咁荒誕既社會生存,每當聽到好多不公義既事實,有時果種無力感由心而發。夜蘭人靜,總會感到徬徨無助,不過我想同每一位為香港出過力既朋友打打氣,You are not alone。 呢排壓力真在太大,咁岩知道係尖沙咀有間Shisha Lounge環境chill爆,呢間主打Gin底既Cocktail「HYC Bar & Lounge」,180度九龍全景盡收眼底。或者真係暫時放空一下,將煩惱燃燒變成煙灰,隨住微風散走吧。👇📌Perfect · Classics - ♦Gin and Tonic - $150▪ Tanqueray London Dry Gin - ▪ Fever Tree Indian Tonic -▪ Oak -▫ 一杯Gin & Tonic將我Bad mood完全釋放,瞬間化為正能量,事關呢杯超高質Cocktail並唔係浪得虛名,點解咁講?佢同出面Bar &Lounge既Gin底好唔同,呢隻Dry Gin入口好順喉,完全無乾涸感,dry得黎又帶少少濕潤;而最大亮點係Bartender會係你張枱面前即埸調配,成個過程好華麗、專業,值得大讚。加上佢地既Gin & Tonic
有時果種無力感由心而發。夜蘭人靜,總會感到徬徨無助, 不過我想同每一位為香港出過力既朋友打打氣,You are not alone。
呢排壓力真在太大,咁岩知道係尖沙咀有間Shisha Lounge環境chill爆, 呢間主打Gin底既Cocktail「HYC Bar & Lounge」,180度九龍全景盡收眼底。 或者真係暫時放空一下,將煩惱燃燒變成煙灰,隨住微風散走吧。👇 📌Perfect · Classics -
♦Gin and Tonic - $150
▪ Tanqueray London Dry Gin -
▪ Fever Tree Indian Tonic -
▪ Oak - ▫ 一杯Gin & Tonic將我Bad mood完全釋放,瞬間化為正能量,
事關呢杯超高質Cocktail並唔係浪得虛名,點解咁講?
佢同出面Bar &Lounge既Gin底好唔同,呢隻Dry Gin入口好順喉, 完全無乾涸感,dry得黎又帶少少濕潤;而最大亮點係 Bartender
會係你張枱面前即埸調配,成個過程好華麗、專業,值得大讚。
加上佢地既Gin & Tonic係可以自由組合,無論Gin、Tonic定係 smoke flavor既類別由自己customise,製造屬於自己既味道。
呢隻Oak既煙薰味相當濃烈,撞上Gin既酒香,入口清爽,
兩者夾埋可以話係零違和感! 📌Inspired · Creation -
♦Okinawa Bliss - $138 ▪ Masahiro Okinawa Gin -
▪ BarSol Quebranta Pisco -
▪ Coriander -
▪ Ginger -
▪ Basil - ▫ 呢杯招牌自家製Cocktail,由Okinawa琴酒、皮斯科酸酒、芫荽、羅勒葉、薑混合而成, 係旁邊仲加左塊薑糖。Staff建議可以一啖酒一啖嗒塊薑糖,咁樣刺激味蕾,口感係最fit; 而入口甜味突出,帶少少果酸,唔會太嗆口,越飲越過癮。 加上賣相精緻,對住個景拎黎打卡就認真一流啦。 📌HYC · Shisha -
♦Here’s your Choice - $450
▪ Seedlip Grove 42 Base - ▫ 由Staff介紹既呢隻Shisha base,香味清幽,入口順滑,帶少少薄荷口感,好特別。
個感覺零負擔,食完唔會成浸味,加上佢地有露台位,無論鍾意indoor定係outdoor既朋友,呢間bar絕係數一數二高質 !