2019-06-21
食飯前巧合經過依間舖頭,睇黎係啱啱新開張,食飯時間八點經都見到有兩三pair客人排隊,側面又企左一二pair客人食緊野,即刻行去睇下係咩東東,原來係賣糰子同芋圓既舖頭,愛麗絲即時雙眼發光,男朋友應承我食完正餐再過黎食甜品😛🥰⬇️ 初初睇個logo仲以為叫「茶。糰子專賣店」😂😂原來唔係「茶」,係「廿人木」😂⬇️ 食完晚飯過黎買左杯寒天奶茶,配料有奶茶雪糕、芋圓、栗子、牛乳寒天。-🔸 奶茶雪糕:食唔到奶茶既味道,不過都有茶味既,個人就冇咩所謂~但因為芋圓係熱的,所以雪糕放隔離溶得幾快。🔸 芋圓:只有南瓜同芋頭味,但味道唔算強烈,熱辣辣且煙un十足,好有咬口,唔知大家係咪咁諗,愛麗絲食芋圓都係食佢個口感,味道只係當bonus😂😂🔸 栗子: 有少量栗子,感覺係將一粒栗子拍碎,再隨意每客加入適量,但一定冇一粒咁多😂😂口感都係偏硬身。🔸牛乳寒天:成個底都係依種配料,食落似牛乳布丁😛牛乳味尚算濃烈,不過食到最後反而其他配料就食完,但剩番好多寒天,搞到口感單薄左,建議每啖都可以大口大口咁食寒天喔~🔸 份量:飯後甜品千其品好一人食;飯前一人食哂份量絕對可以當正餐😂😂-📍 叫得糰子專賣店,我估糰子可能先係招牌
📍 叫得糰子專賣店,我估糰子可能先係招牌貨😂?但今次竟然冇嗌到😂有機會可以再試試😃