2021-06-24
2008 瀏覽
雖然我係擁有一對雪亮既目黑,但曾幾何時幻想自己擁有一對鬼佬既強大基因,至少一對啡色眼珠走唔甩啦,呢種祟洋文化令我對慢慢對西餐文化產生了無窮慾望。今次走入尖咀「Attic·Handmade Pasta」,將手工意粉呢種精神傳揚開去,畢竟意粉都係由店鋪自己親手製成,一定要respect,就等我將心血化成曲,藏入句子…藏入你夢兒。👇📌5 Course · Dinner - $488♦️A p p e t i z e r -▪ Japanese-styled · Marinated Egg Yolk Toast - ▫ 先黎個頭盤「日式醬油漬·溏心蛋黃多士」熱熱身先,大廚用左來自日本長崎縣既太陽蛋,經慢煮後拎出蛋黃,再用日式醬油漬令蛋身呈現一陣紅卜卜既賣相,再夾係多士裡面;一食落個香味係味蕾間瞬間爆發;而面頭放上黑松露意大利軟芝士、法蔥、魚子醬,成個口感層次相當豐富,好食!♦️S o u p -▪ Tomato Cream · Soup - ▫ 而5course主要會因返主菜收費,食過頭盤後就到是日餐湯,今日既湯係「蕃茄·忌廉湯」,質感夠哂creamy,入口酸酸甜甜,幾開胃。♦️P a s t a
藏入句子…藏入你夢兒。👇
📌5 Course · Dinner - $488
♦️A p p e t i z e r -
而面頭放上黑松露意大利軟芝士、法蔥、魚子醬,
成個口感層次相當豐富,好食!
♦️S o u p -
▪ Tomato Cream · Soup -
♦️P a s t a -
▪ Spaghetti Aglio c Olio · Shrimp Roe -
▫ 輪到開始主菜出埸,第一道必試佢地自家手工製既「蝦籽香蒜·辣椒意粉」,
淨係賣相都已經流緊口水。而當中用到既配料亦係當地好地道既蒜頭、
辣椒、蝦籽粉同埋橄欖油。食落每條手工意粉非常彈牙,
加上每樣香料令濃鮮味更突出!
♦️Main · Course -
▪ French-styled Stuffed Spring Chicken · Morel Sauce -
▫ 之後既主菜「法國釀無骨春雞·羊肚菌汁」,大廚預先已經去哂骨,
夠哂方便。雞腿食落嫩滑得黎又啖啖肉,非常juicy;而中間雞胸裡面
切開見到釀左雞肝,口感相當濃香軟綿;side dish配搭左羊肚菌汁
同埋紅黃椒,配搭埋底部既鳥巢,賣相相當精緻,絕對係水準之作。
♦️D e s s e r t -
▪ T i r a m i s u -
T i r a m i s u
▫ 就連是日甜品都夠高質,「提 拉 米 蘇」質感柔軟細滑,
入口咖啡味突出。同面頭既可可粉非常夾;加上酒香濃郁,
絕對係正宗地道風味。
T i r a m i s u
📌Chef · Recommendation -
▪ Risotto · Hiroshima Oyster - $238
Risotto · Hiroshima Oyster
▫ 另外再點左廚師推介「廣島蠔味噌醬·意大利飯」,大廚用左
自製味噌醬將成個蠔既鮮味帶出,所以食起上黎每粒飯粒都有好濃郁既
Risotto · Hiroshima Oyster
海鮮味;而面頭既廣島蠔煎到金黃香脆,再加埋焦糖既加持,
甜而不膩;另外獅蚶肉提升整體口感,唔錯。