2022-02-03
到左weekend既時候,最想既當然係訓到自然醒跟住好好享受一個豐富既Brunch喇~跟住個下午慢慢嘆返杯咖啡,好好Enjoy下Holiday🏝比個機會自己放空下同慢活下😗今次為各位朋友仔介紹呢間以木系為主既Cafe,裝飾上簡簡單單,帶黎一種簡單又放鬆既心情!🍽Kaffeine☕️🥐Kaffeine Big Breakfast大早餐 ($138)一個應有盡有既all day breakfast,有牛角包焗得熱辣辣,味道上正常,有夠香夠滑既炒蛋,而且仲有食得出唔係*一般*貨色既煙肉同脆皮腸,脆皮腸入面仲有芝士係入面真係驚喜阿😍最後仲配埋一杯細Yogurt添🍦對於呢個brunch,小編覺得相當滿足食得夠full,略嫌覺得價錢有小小高,不過由於cafe位於中上環地段,就冇計啦!🙈☕️Dirty ($42)底層用左凍奶,上面就用左ristretto,味道層次都分明,先享受左咖啡既苦澀的風味再來一口冰冷既奶中和返當中的口味。☕️💡小知識:一般好多人會問 「Ristretto」 同 「Expresso」 有何分別?其實「Ristretto」係濃縮咖啡入面最濃既,好似萃取一杯普通Expresso需要25-
🍽Kaffeine☕️
☕️Dirty ($42)
其實「Ristretto」係濃縮咖啡入面最濃既,好似萃取一杯普通Expresso需要25-30秒,但「Ristretto」既萃取時間只需要15-20秒,即係代表濃縮咖啡容量會較一般少,味道上會比「Expresso」更加醇厚,咖啡既餘韻留係口中既時間更加長。😉
🍽 @kaffeine_hk
🏡 上環蘇杭街108號地舖
推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數: 🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️
#feed_your_friend #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #hongkong #相機食先