2022-01-14
襯最後可以飯聚🍚既機會,小篇梗係即刻叫埋班朋友一齊打邊爐啦。😭講到打邊爐,坊間咁多選擇花多眼亂,究竟揀邊間好?不如試下呢間走台灣風味既火鍋店啦!一入去鋪頭就有種好掛住台灣感覺啦!!!!!✈️✈️✈️🍽 火鍋撚🔥🍲 蜂巢豆腐白湯鍋($129)白鍋係店內推介之一👍🏻湯底除了用左豬骨同雞熬制而成,仲加左好多名貴藥材落去煲,湯底既顏色呈乳白色,飲落仲帶淡淡既人蔘味,真係養身之選。仲有埋蜂巢豆腐,口感軟綿綿吸哂D湯汁冇得頂!重要既係就算補回既湯都不是普通水,而係同樣白鍋湯底! 誠意可加!😋😋💡小知識:好多時候大家只會覺得「打邊爐」有幾唔好,但其實有好多好處大家都忽略左,例如大家一班人一齊圍埋打邊爐,除左可以營造歡樂的氣氛,仲可以增加人與人之間既溝通阿!👭👫👬🥩 極品安格斯肥牛(小)($168)肥牛脂肪紋理平均而且油花分佈得好好,只需十秒就已經可以夾起,食落除左嫩滑多汁,牛味仲好濃阿! 仲諗?快D叫黎試下啦!😋🥩 火鍋撚御用手切肥牛(小)($239)賣相望落唔似手切牛,當然油花都分佈好好,食落雖然有牛味唔算好特別,相比起略嫌遜色於安格斯肥牛。🙈🍖 極品黑豚肉($109)黑豚肉質地肥瘦適中,肉味又濃又夠軟
🍽 火鍋撚🔥
🍲 蜂巢豆腐白湯鍋($129)
🥩 極品安格斯肥牛(小)($168)
🥩 火鍋撚御用手切肥牛(小)($239)
🍖 極品黑豚肉($109)
黑豚肉質地肥瘦適中,肉味又濃又夠軟腍,滾幾十秒就可以食啦!😉
🍥 瑤柱干貝滑拼黑松露墨魚滑($58+ $45)
兩種滑都各有千秋,手打墨魚滑夠哂彈牙,入面仲食到有一粒粒墨魚,而且仲帶陣陣黑松露味。而干貝滑就係另一種享受,干貝混合埋墨魚滑,有咬口之餘帶咸鮮味!🍢
🍤 香蒜粒炸魚皮($54)
魚皮帶濃濃既蒜香味,新鮮炸起帶點酥脆,如果想試另一口味既話,只係需要放落湯底剝幾秒就會有神奇既事發生啦!🤨
🍹 腐竹雞蛋沙冰
食到飽飽既時候當然要食返個甜品先夠滿足啦,「腐竹糖水」沙冰夠哂特別,無論味道同設計上都抵讚!🥶
推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數: 🤤🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🍽 火鍋撚 @hotpot_land
🏡 旺角染布房街6號1樓
#feed_your_friend #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #hongkong #相機食先 #良心小店