2023-01-29
#新正頭 出街食飯,就預咗要俾多少少💰 而一向對lunch無咩要求嘅我,喺返工日子通常都係簡單食碗 #米線 / #沙律 就算。不過難得約齊班同事 #開年 坐埋食飯,當然要對自己好啲啦😉不過喺新年期間搵食原來都唔容易,#開工吉日 公司附近嘅餐廳都book滿哂😏 同事提議不如去 #kic 樓上間 #褔臨門 試吓😎 由公司出發,步行距離差不多要15分鐘😅 一來一回剩低食嘢時間唔多,所以只好嗱嗱臨落單… #草根 嘅我,第一眼比餐牌上嘅價錢嚇咗一跳😅😅 不過一場嚟到,都唔理咁多,填飽個肚先算😆我哋叫咗幾個 #點心,再加咗個 #生炒糯米飯 同 #干燒伊麵 做我哋個 #開年飯 🥳 坦白講佢哋嘅點心唔算特別出色,不過我就真係好鍾意個 #上湯素竹卷,#湯底 好清甜,師傅用 #腐皮 包住 #素菜,剛好將啲 #上湯 索晒入去,簡單單單嘅材料都可以做得非常出色👍🏻 至於個 #蟹籽蒸燒賣、#叉燒包、#咖喱蒸土魷 都同一般酒樓嘅質素差唔多😅 反而 #北菇滑雞鍋 嘅造型就幾特別,師傅將 #鹹蛋黃、#肉丸,同埋 #北菇 放上蒸包上面,外型就好似一個窩咁,而味道就有啲似傳統嘅 #雞包仔,大家如果想搵吓昔日嘅風味,都可
我哋叫咗幾個 #點心,再加咗個 #生炒糯米飯 同 #干燒伊麵 做我哋個 #開年飯 🥳 坦白講佢哋嘅點心唔算特別出色,不過我就真係好鍾意個 #上湯素竹卷,#湯底 好清甜,師傅用 #腐皮 包住 #素菜,剛好將啲 #上湯 索晒入去,簡單單單嘅材料都可以做得非常出色👍🏻 至於個 #蟹籽蒸燒賣、#叉燒包、#咖喱蒸土魷 都同一般酒樓嘅質素差唔多😅 反而 #北菇滑雞鍋 嘅造型就幾特別,師傅將 #鹹蛋黃、#肉丸,同埋 #北菇 放上蒸包上面,外型就好似一個窩咁,而味道就有啲似傳統嘅 #雞包仔,大家如果想搵吓昔日嘅風味,都可以嗌嚟試吓😃 最後講到個 #糯米飯 同 #伊麵,炒功真係唔錯👍🏻 尤其喺個飯,糯米炒成一粒一粒咁,入口軟綿綿又唔會太油膩,加上有好多唔同嘅配料,口感特別豐富😃
整體來講,地方都好寬敞,而佢哋嘅服務算係唔錯,起碼唔會因為我哋只叫啲普通菜式而比面口我哋睇☺️ 不過價錢就真係偏高咗少少… 睇來我下星期又要開始食草,平衡吓個銀包喇🤭🤭
📍 福臨門 (九龍灣)宏照道19號金利豐國際中心2樓