2020-05-15 68 瀏覽
夏日炎炎,加上戴住個口罩焗住,都無咩胃口。午飯時間,見到呢間越南餐廳幾多人,午市套餐包小食同飲品,都好多選擇,決定試試。心大心細,最後揀咗香茅牛肉湯河($79),小食就揀咗牛油果素米紙卷,飲品就揀咗凍士多啤梨綠茶(跟餐唔洗加錢)。等咗一陣,米紙卷就黎喇,賣相好靚,食落感覺好清新,紅蘿蔔、粉絲、菜酸酸甜甜,幾醒胃,不過牛油果就細舊咗少少...個醬汁似稀稀地既甜醬,加花生碎。跟住到湯河,份量比想像中大,牛肉都好多,而且肥瘦適中,一咬落去有陣淡淡既香茅味,不過質感略嫌「鞋口」,牛味亦欠奉。唔知生牛肉會唔會無咁鞋呢... 河粉就好滑,湯底偏淡,要加少少魚露提鮮。至於飲品,凍士多啤梨綠茶就好似一般台式飲料,味道偏甜,有幾粒迷你士多啤梨粒粒漂浮,望住都覺得熱氣全消。埋單$79再加一,喺旺角黎講算合理。

牛油果素米紙卷

香茅牛肉湯河

埋單$79再加一,喺旺角黎講算合理。
2020-05-15
10 分鐘 (堂食)