2021-12-01
中學係將軍澳區讀書~所以成日都活躍係坑口寶琳,之前見到新都城有間新茶飲店「越茶」,以為係普通台式飲品,隨後先發現仲有港式、越式特飲。原來係安南越式牛肉粉嘅自家嘅特色水吧。原本飲品定價已經幾平~都係廿中就有交易,但幫襯安南越式牛肉粉再轉飲仲有半價仲抵!~所以一於今晚就拉埋男朋友黎試試。打開餐牌發現都係茶記價錢~普通6 70蚊就有交易啦。加配「越茶」都係12-14蚊!一定要轉特飲!超級抵飲~🐂香茅牛肉米紙卷 $48見餐牌上有畫左廚師推薦嘅公仔就一於試試佢!米紙卷包🉐️好緊實~外皮煙韌好多餡但不會一夾就散,一旁可以自己淋上舖頭提供嘅魚露同越式辣醬搭配,作為小食二人分享絕對很不錯~🦐安南海鮮炒金邊粉 $75男朋友嗌嘅,我只試咗一兩啖但已經食到炒得好有鍋氣!好香!~一上台我就偷咗兩三隻蝦黎食但入面都仲有不少蝦同魷魚!~🍅鮮茄牛腩湯粉 $58仲可以自己轉想要湯檬定金邊粉都唔洗加錢~牛腩份量好足大塊又軟淋仲搭配埋幾舊入曬味嘅番茄🍅同紅蘿蔔🥕~!湯粉份量都好多>3<絕對够飽商場鋪頭仲可以食到60蚊有找嘅粉餐真心抵食!~🧃高山四季春李香青茶 (熱)$12轉凍當然要飲杯暖笠笠嘅嘢飲!大大杯成
港式、越式特飲。原來係安南越式牛肉粉
🐂香茅牛肉米紙卷 $48
見餐牌上有畫左廚師推薦嘅公仔就一於試試佢!
🍅鮮茄牛腩湯粉 $58
湯粉份量都好多>3<絕對够飽
商場鋪頭仲可以食到60蚊有找嘅粉餐真心抵食!~
🧃高山四季春李香青茶 (熱)$12
大大杯成700ml都係12蚊,茶香味好足,絕對抵過出邊買嘢飲!~
都係用返「越茶」杯裝,飲唔曬仲可以攞返屋企慢慢嘆!
店員仲好貼心比埋熱飲杯套咁就唔驚辣親啦~~!
兩個人食
一個小食兩個主餐有埋嘢飲,計埋加一先200蚊真心平靚正~
環境舒服仲任坐~絕對推薦!