2022-05-29
元朗天空之城果真是 「臥虎藏龍」!搵食唔去鬧市,去遠少少都可以搵到好西,今次特登入來「朝聖」食肉蟹放題!除了肉蟹之外,仲可以試到唔同海鮮,海鮮愛好者不能錯過。尚未甫入餐廳,門外已率先聞到海鮮鮮甜!完全無誇張!今次㨂左肉蟹放題!真係由頭食到尾,每款海鮮都有特定蒸煮時間,店員都好熱情介紹同埋熱心幫忙。是日精選老火湯+ 溫泉蛋無估到呢度居然有老火靚湯!飲完湯食完溫泉蛋就正式開始食我既海鮮大餐啦!打頭陣的是紅棗杞子蟲草花蒸雞,不得不讚雞肉入口滑溜,帶有淡淡花雕酒味道,同埋紅棗杞子都唔少。好養生!小籠包皮薄餡靚,大小適中不在話下,仲要爆汁,唔錯!jumbo蟹柳 (每人 1條)蟹柳食得多,咁大條真係第一次食,打卡一流!跟住落嚟就到親身挑選海鮮環節,客人可以按照套餐指定的海鮮份量,到門外大魚缸撈起海鮮!夠好玩- 肉蟹(任食)重點😍蟹肉!不得不說蟹隻真的好生猛,尤其係我地挑選左幾隻大隻又肥美既,肉質鮮美之餘,入面d 蟹膏真係無得彈,蟹膏濃香而蟹肉鮮甜,兩種口感衝擊味蕾!啖啖肉食得好開心!生蠔(每人1隻)蒸完之後的生蠔尚算飽滿,完全不腥,新鮮果然係新鮮!海中蝦(每人 2隻)蝦🦐好容易剝殼,肉質唔錯,大大
是日精選老火湯+ 溫泉蛋
小籠包
皮薄餡靚,大小適中不在話下,仲要爆汁,唔錯!
jumbo蟹柳 (每人 1條)
蟹柳食得多,咁大條真係第一次食,打卡一流!
- 肉蟹(任食)
生蠔(每人1隻)
蒸完之後的生蠔尚算飽滿,完全不腥,新鮮果然係新鮮!
海中蝦(每人 2隻)
蝦🦐好容易剝殼,肉質唔錯,大大隻厚肉,夠爽口彈牙,蝦味濃郁。
-扇貝(每人 1隻)
每粒大大粒!原來可以出外面拎粉絲同埋蒜調味,但我覺得唔洗,因為咁先唔會浪費鮮甜。(ps 我成餐都無用醬油喔!🤤👍)
-鮑魚(每人每人1隻)
鮑魚都係保證新鮮,放入蒸爐仲係郁緊。
- 沙白(任食)
粒粒鮮甜,飽滿,新鮮果然係唔同d!蒸完之後好juicy,滿口鮮味。
-海皇粥底
呢碗粥簡直係精華!蒸煮完海鮮後,就可以打開鍋,粥底有除了有雞肉海鮮的精華外,更有南瓜在內,鮮甜不單調!
- 精美甜品
香芋西米露!老闆話,店家嚴格控制衛生同埋溫度,所以會保證甜品上臺到客人面前是凍或熱辣辣,絕不會是常溫,果然呢碗西米露入口冰涼,甜度適中,欣賞老闆既堅持!