2022-07-27
馬諦斯的海岸,梵高的星空,孟克橋上吶喊,我成日幻想自己就係世上最偉大既藝術家,但每次都只可以係夢境享受住短暫既美好…呢晚餐廳好熱鬧,但我內心既憂鬱又孤單,係「Mizu」我又幻想自己係最偉大既美食家,嗯…我又夠鐘醒了…。👇📌Signature · dishes - ▪️ Kagoshima A5 wagyu - $388/half▫️ 打頭陣一定係呢個「鹿兒島·A5和牛」,就咁睇賣相都知油脂豐富,一入口果然比我想像中更加嫩滑,近乎入口即化,加上半份份量都幾多下,兩個人食都岩岩好,唔會太重油膩感,旁邊加少少鹽或者蔥花將肉味提升更濃郁,整體黎講幾抵食。📌Skewers -▪️ Chicken liver · heart - $72▪️ Beef · tongue - $42▪️ Perilla · chicken - $48▫️ 黎得呢到又係唔可以唔嗌串燒,一次過嗌左「雞心」、「雞肝」、「牛舌」、「紫蘇雞肉串」,雞心夠爽口,加少少鹽已經好夠味;因為即叫即燒,雞肝保持到高溫,燒到外脆內軟,完全唔會老;牛舌肉質唔會太薄,爽口彈牙,鹹香味突出,好食;紫蘇雞肉串將紫蘇葉夾住雞肉,味道清新得黎雞肉夠juicy,認
自己就係世上最偉大既藝術家,但每次都只可以係夢境
享受住短暫既美好…呢晚餐廳好熱鬧,但我內心既憂鬱
又孤單,係「Mizu」我又幻想自己係最偉大既美食家,
嗯…我又夠鐘醒了…。👇
📌Signature · dishes -
一入口果然比我想像中更加嫩滑,近乎入口即化,加上半份份量
都幾多下,兩個人食都岩岩好,唔會太重油膩感,旁邊加少少鹽
或者蔥花將肉味提升更濃郁,整體黎講幾抵食。
📌Skewers -
▪️ Beef · tongue - $42
▪️ Perilla · chicken - $48
「牛舌」、「紫蘇雞肉串」,雞心夠爽口,加少少鹽已經好夠味;
因為即叫即燒,雞肝保持到高溫,燒到外脆內軟,完全唔會老;
牛舌肉質唔會太薄,爽口彈牙,鹹香味突出,好食;紫蘇雞肉串
將紫蘇葉夾住雞肉,味道清新得黎雞肉夠juicy,認真唔錯。
📌Main -
▪️ Grilled rice ball · eel - $98
▪️ Beef · udon - $88
▫️ 佢地主食都有驚喜,呢個「燒鰻魚·飯團」鰻魚燒得夠乾身,
加上醬汁甜甜地幾惹味,飯團外層燒得岩岩好,好脆口,
連埋茶漬湯一齊食,口感清爽;而「牛肉·烏冬」用既牛肉
質素絕對唔hea你,入口係好嫩滑入味,烏冬有咬口,
簡單配上清湯已經好入味。
📌Signature · cocktails -
▪️ Ordinary · Story - $118
▪️ Yuzu · Crème Brûlée - $138
▫️ cocktail必試佢地既人氣招牌「Ordinary·Story」同埋「Yuzu·Crème Brûlée」。
前者用左gin、sake做底,配搭紫蘇葉、紫蘇花、苦艾酒、tonic水同埋青瓜,
入口好清爽,配搭串燒一流呀;而「Yuzu·Crème Brûlée」做左gin同柚子做底,
加左檸檬汁、蘭王蛋、糖漿,甜甜地幾易入口,岩哂一眾女士們!