雖然平時既分享都好似咩菜式類型都有,有時都偏向食日本菜、西餐同中菜多,其實我真係都幾鍾意食中菜,好似咕嚕肉、牛柳粒、煲仔飯等等都係我喜歡的菜式。係將軍澳一帶其實都有不少特別既Fusion小菜館,仲記得讀書時係坑口個陣入左一間小菜店,點左個好好食既煲仔飯足已令我印象深刻。今日重臨坑口,有第二間小菜店又令我留低唔錯既印象了。砂煲菜式是港式的經典美食,煲仔菜由七十年代起陪伴港人經歷高山低谷,是香港最有人情味的食物之一。呢間【砂煲兄弟】位於東港城1樓,離地鐵站好近,同男朋友都覺得門面幾靚又舒服。在裝潢方面以香港最為蓬勃的70、80年代的大排檔為藍本,將餐廳打造成全新的港式復古風餐廳,亦有數張手繪卡通版香港風景圖畫,感覺活潑。每個位置都有好闊既距離好有空間感。店員話保留左舊Menu外仲有新元素加入,以最具本土特色的煲仔菜為菜式主題亦憑創意設計出多國Fusion煲仔菜,讓大家懷舊之餘,也可以嘗新。好似抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯、馬拉風味的沙嗲火焰牛仔骨、脆皮豬手等等!撚手推介、地道小食、有煲氣小菜、有焦氣煲仔飯真係都幾多選擇。一場黎到一定要點有焦氣懷舊煲仔飯系列吧,「想做完美的煲仔飯,全靠米種及火候!🔹

🔹土魷蝦乾芋頭煲仔飯 $76
焦香撲鼻的煲仔飯到Lu,雖然不以炭火烹煮,改為明火煤氣爐,但依然不減風味,因為食到最後帶有香脆可口的飯焦。香口、開胃。

土魷蝦乾芋頭煲仔飯

土魷、蝦乾 芋頭三樣都好重要,靚既蝦乾味道鮮甜又大粒,食落蝦味濃郁,芋頭食得出天然既芋頭味,份量都唔少食落又軟得黎有時又有口感,估唔到加落煲仔飯係咁夾…最後土魷十分鮮香,吊一吊味十分剛剛好。

土魷蝦乾芋頭煲仔飯

飯粒整體軟硬剛好,勝在飯底焦黃香口,加埋豉油是最佳配搭呀!

🔹慢煮火焰牛仔柳 $88
砂煲熱力慢煮嘅方法將牛仔柳提升去另一個境界,牛仔柳到既時候微微火花,帶出紅紅既火焰,唔單止吸睛更可以影張靚相。

慢煮火焰牛仔柳

牛仔柳肉質非常鬆軟,既嫩滑又有牛味,慢煮同時有助收汁,將味道進一步濃縮所以吃起來份外惹味。色、香、味俱全。

🔹吾係酸菜魚 $108
酸菜魚有時番深圳先會食到,今次見到有就點黎試試,湯㡳濃厚而不膩,裡頭泡椒的微微酸辣以及魚骨酸菜煮出來的湯底,夏天喝非常的開胃!但整體不夠酸同辣。

吾係酸菜魚

魚肉鮮嫩,有厚有薄,當中會有一層油脂。 吃來煙韌,但肉質就沒有很入味。

🔹杏仁奶露 $22
味道香醇濃郁,沒有嗆鼻的人工香精味,隱約淡淡的杏仁香好溫潤人心每啖的口感非常厚身,好滿足。

杏仁奶露

而且配上麵包脆條,當中塗上了牛油再去焗,一咬之下非常脆口再沾上杏仁奶露香甜爽口好吃到不得了,推介。
杏仁奶露

喜歡呢度參照舊時大牌檔既設計門面既茶水間,以及懷舊的仿製食品擺設等,配合牆壁上的兩幅巨型黑白手繪畫,充滿懷舊氣氛但又不失而家既時代感。日本菜、泰國菜做成Fusion煲仔菜式咁創新大膽既想法很不錯,欣賞任何時候就是有『不可退步、只可進步』的想法。整體感覺好好,如果每樣菜式份量上可以添加多一點更能令客人回頭呢。