2022-10-24 1440 瀏覽
兜左東港城一圈經過門口見有$60 內的午巿套餐就決定入黎仲包野飲tim其他都$70 up企門口無人招呼於是自己掃安心出行嘟藍碼行入少少先有嗰哥哥問我幾位無咩人所以有卡位坐開心雖然佢出名煲仔飯但是日飯麵居然係我最愛嘅揚州炒飯仲可以走辣諗都唔洗諗一坐低就叫揚州炒飯好大碟,又多料,炒飯唔咸,都有咬口,但明顯獲氣不足,唔係粒粒分明但$50 哩嗰價錢,哩嗰質素,可接受坐卡位又好坐食完又唔會趕你走唔錯hea 時間之選
兜左東港城一圈

唔錯hea 時間之選

2022-10-24
揚州炒飯
2022-10-06 1038 瀏覽
偶然經過坑口,見到間裝修以70年代背景擺設,大排檔佈置的茶餐廳,一於試下點了溫泉蛋牛肉煲仔飯,整穿個溫泉蛋撈飯,特別好味,值得一讚係飯焦,平時煲仔飯嘅飯焦一定會燶晒,但係這個煲仔飯嘅飯焦控制得好好另外三杯雞煲,雞肉嫩滑,九層塔的味道,十分惹味,可惜份量比較少

溫泉蛋牛肉煲仔飯

三杯雞煲
2022-09-09
2022-09-11 870 瀏覽
《📍砂煲兄弟食評》想去大排檔食飯又怕熱❓一班兄弟聚餐冇地方❓今日小編同大家介紹間室內嘅大排檔,位於將軍澳東港城嘅砂煲兄弟,提供新式煲仔小菜,煲仔飯、小食、甜品等,立即睇吓係咪咁正啦‼️🔸『溫泉蛋牛肉煲仔飯 - $82』店舖選用日本溫泉蛋,但味道亦都唔夠鮮甜,而且牛肉比較硬,味道比較普通😢!但煲仔飯充滿焦脆可口嘅飯焦,金黃帶點黑色,令整體味道加分‼️🔸『田雞雞肉煲仔飯 - $89』田雞肉質鮮嫩,味道鮮甜,但雞肉煮得比較老,過於硬身,而且飯嘅份量比較少,CP值低🙁!🔸『煲仔梅菜扣肉 - $82』梅菜扣肉非常肥美,咬落口啖啖油脂香氣,而梅菜扣肉下面仲有豐富嘅新鮮時菜,再配上香濃醬汁,撈飯一流😍!🔸『小炒皇 - $92』小炒皇十分足料,滿滿都是韮菜、蝦乾、菜莆及魷魚等,以爆香豬油來炒,夠曬鑊氣,十分惹味👍🏻!🔸『椒鹽鮮魷 - $102』椒鹽鮮油份量十分之少,係小編食過大排檔之中最少,令人失望!而且魷魚並唔新鮮,炸粉偏厚,椒鹽味都唔夠濃郁,CP值低😡!🔸『芥末蜜糖一字骨雞翼仔 - $44』餐廳選用單骨雞翼,肉質唔多,但炸得非常金黃香脆,配上特製芥末蜜糖醬,絕對夠晒特別!而且小食更附上香炸薯條,厚度適
《📍砂煲兄弟食評》

🔸『溫泉蛋牛肉煲仔飯 - $82』

🔸『田雞雞肉煲仔飯 - $89』

🔸『煲仔梅菜扣肉 - $82』

🔸『小炒皇 - $92』

🔸『椒鹽鮮魷 - $102』

🔸『芥末蜜糖一字骨雞翼仔 - $44』
餐廳選用單骨雞翼,肉質唔多,但炸得非常金黃香脆,配上特製芥末蜜糖醬,絕對夠晒特別!而且小食更附上香炸薯條,厚度適中,香脆可口,送酒一流🍺!

🤪iHungry肚餓指數:5.8/10分
-----
餐廳名稱:砂煲兄弟
營業時間:星期一至星期日(08:00-22:00)
聯絡電話:2278 7020
地址:將軍澳 重華路8號 東港城1樓101號舖
2022-09-08
10 分鐘 (堂食)
  • 邪惡金沙西多士
2022-08-24 770 瀏覽
入去無人理,自己找位,座左卡位就比人話,奶茶衰過美心同大家樂。講到咁中點解入去食,就係因為佢有位吾洗排,價錢偏貴小學生,吾洗等位。座左卡位,又話要間版又醒,都無人食,係要為難你。永遠無下次。
2022-08-14 770 瀏覽
在談及食物質素之前, 首先要說到它的餐巾. 作為一家面積相當大, 裝橫不馬虎, 有其特色菜式之餘價錢也不算極之便宜的餐廳來說, 沒有餐巾供應, 要多付才能有有味, 而且是味道濃味的紙巾, 心裏面的分數已經打了些折扣, 不是多付一兩元的問題, 而是在這個不太能節省成本的位置刻薄食客, 用餐體驗真的不太好. 越來越多餐廳有這樣的趨勢, 不是一個好現象呢!來到這裏當然要試其煲仔飯, 午餐能選擇的煲仔飯種類不太多, 我吃的是牛肉煲仔飯, 說是煲仔, 其實容器是否偏向砂窩多一點. 先說其優點, 就是飯焦分佈平均而完整, 要成塊起出來並不困難, 飯身亁爽而不會乾涸, 飯身工整. 牛肉肉質嫰滑, 不太感受到用鬆肉粉醃過的痕跡, 而且每件也相當大塊, 份量並不少, 反而在這裏見到它的慷慨, 大感不惑.牛肉能在不用鬆肉粉而變得嫩滑, 用的也許就是天然的方法, 從伴菜中見端倪, 就是酸薑和菠蘿, 無論是醋, 薑和菠蘿也能軟化牛肉, 值得欣賞. 可惜的是酸薑除了酸味和辣勁外, 也帶些苦澀味, 至於菠蘿則沒有汁, 吃起來口感有點乾涸呢! 燉湯是淮山雞肉螺頭湯, 湯渣以淮山為主, 雞肉和螺頭分量不多, 湯頭顏色

牛肉能在不用鬆肉粉而變得嫩滑, 用的也許就是天然的方法, 從伴菜中見端倪, 就是酸薑和菠蘿, 無論是醋, 薑和菠蘿也能軟化牛肉, 值得欣賞. 可惜的是酸薑除了酸味和辣勁外, 也帶些苦澀味, 至於菠蘿則沒有汁, 吃起來口感有點乾涸呢! 燉湯是淮山雞肉螺頭湯, 湯渣以淮山為主, 雞肉和螺頭分量不多, 湯頭顏色清澈但味道偏鹹, 和友利比起來還有一段距離呢!

Casserole Buddies is famous for her hot pot rice. The container of hot pot rice is casserole more than a hot pot. The rice cook well with the rice crust that is easily to handle. The rice criust is crispy enough and the beef is soft in texture. Using ginger and pineapple as meat softeners are neutral and wise move. However the pineapples are so dry and perceived gingers have bitter taste that need to be improved.
2022-08-10 460 瀏覽
平時啲同事都會成日去嘅,咁啱我又跟埋去就諗住試吓。平日晏晝堂食都唔係太多人,好快就有得入去坐,之後個環境係幾有特色嘅。但係…(環境相👇🏻)之後到落單啦,個侍應過嚟勁hea落單,之後冇覆番單,之後睇睇張單發現落錯,就叫佢改啦,又係態度麻麻。我要咗個C。(食物相👆🏻)然後試完味道麻麻,冇驚喜呢個價錢有啲唔抵。同事食嘅柱侯牛腩飯都就咁用鐵兜裝住扮煲仔飯,個飯仲要分開嘅,真係幾失望,仲要$58。講真呢個價錢,個份量同質素就真係唔係好掂。純Lunch體驗印象真係唔多好。
(環境相👇🏻)

(食物相👆🏻)

2022-08-09
1 分鐘 (堂食)
2022-07-25 477 瀏覽
呢間餐廳都喺坑口見過好幾次,但冇一次入去食,今次經過見門口冇人排所以就入咗去食。入到去見到個環境唔錯,唔算好迫,人又唔係好多既,仲比我哋揀位坐。我哋4個人叫咗一個4人餐,都好多野食,又每人一個湯,仲有3個餸一個菜,好正。我哋揀咗豉油雞,砂煲肥腸,糖醋骨,同埋炒白菜。4樣餸都好熱辣辣唔係翻熱嗰種,個湯都算幾有誠意,唔係普通既例湯咁,好足料。4個人都算好夠食,仲食到好飽咁走都只係$700幾左右,每人都唔洗$200都算幾唔錯

4人餐
炒白菜
炒肥腸
糖醋骨
2022-06-27 470 瀏覽
2022-05-09同女朋友去咗坑口行☺️見到間茶記叫砂煲兄弟就入咗去試吓🥹細細個聽D長輩話一間茶記好無食😋叫兩款嘢食就知水準去到邊個高度😆就係炒嘢同焗嘢🥹我哋就叫咗午餐嘅焗葡國雞飯同埋炒夏門米🥳上菜速度好快😆首先上碟廈門米睇到碟嘢色水,估佢無乜味😂應該炒定一段時間,仲有少少暖,再唔食就涼了☺️廈門炒米唔好食😂眨吓眼焗飯都來了🥳焗飯就熱辣辣,味道就正常😆整體係較差嘅茶記,依個價錢可以選擇其他餐廳😆😂#沙煲兄弟 #葡國焗雞飯 #廈門炒米
2022-05-09
同女朋友去咗坑口行☺️
見到間茶記叫砂煲兄弟就入咗去試吓🥹
細細個聽D長輩話一間茶記好無食😋
叫兩款嘢食就知水準去到邊個高度😆
就係炒嘢同焗嘢🥹
我哋就叫咗午餐嘅焗葡國雞飯同埋炒夏門米🥳
上菜速度好快😆
首先上碟廈門米睇到碟嘢色水,估佢無乜味😂
應該炒定一段時間,仲有少少暖,再唔食就涼了☺️
廈門炒米唔好食😂
眨吓眼焗飯都來了🥳
焗飯就熱辣辣,味道就正常😆
整體係較差嘅茶記,依個價錢可以選擇其他餐廳😆😂

#沙煲兄弟
#葡國焗雞飯
#廈門炒米
2022-04-20 556 瀏覽
午餐 沙爹牛肉煲仔飯($60)有啲失望,先說沙爹牛肉,完全沒有沙爹味,而且牛肉偏韌。至於煲仔飯,飯焦是有的,但沒有飯焦味,只有其形沒有其神。如此收費,但只有如此質素,應該沒有下次了。
午餐 沙爹牛肉煲仔飯($60)
有啲失望,先說沙爹牛肉,完全沒有沙爹味,而且牛肉偏韌。
至於煲仔飯,飯焦是有的,但沒有飯焦味,只有其形沒有其神。

如此收費,但只有如此質素,應該沒有下次了。
沙爹牛肉煲仔飯
呢間嘢喺坑口開咗好多年一直都未食過今日經過坑口又諗唔到食咩入去試吓佢叫得做砂煲兄弟就諗住入去試吓去啲煲仔飯入到去見到好多人都係叫啲普通茶餐佢個煲又唔係砂煲D料唔係特別好食仲叫左個慢煮牛試下係好軟嘅牛但唔知係點煮 個牛無咩脂肪都咁軟熟🌞性價比💕6/10(價錢唔貴 但唔係平 D野又無咩特別)🌞回頭率💕 4/10(唔係好食 唔係難食 但無咩好食)
呢間嘢喺坑口開咗好多年

佢個煲又唔係砂煲
D料唔係特別好食
仲叫左個慢煮牛試下
係好軟嘅牛但唔知係點煮 個牛無咩脂肪都咁軟熟

🌞性價比💕6/10(價錢唔貴 但唔係平 D野又無咩特別)
🌞回頭率💕 4/10(唔係好食 唔係難食 但無咩好食)
疫情嚴重所以無得堂食,好多餐廳會做啲晚市外賣自取優惠,呢間砂煲兄弟就做緊晚市外賣優惠,$50一個飯/意粉餐廳裝潢好特別好靚,有種香港情懷,港式茶檔的感覺,幾個老細的服務態度都好好,堂食係個到打卡都唔錯當晚好想食焗飯,所以就揀咗《紅酒汁焗牛腩飯》$50,呢個餐無包野飲嘅,即叫即焗大概等咗2個字到就有得拎返到屋企打開好大盒飯,cp值好高~牛腩同飯的份量都好多!配菜有洋蔥同菇,同紅酒汁好夾,好惹味不過個汁的味偏淡,鹹返少少會更加好,食到尾個焗飯都仲係好熱抵讚頒發軍階: 少校🎖🎖🎖

不過個汁的味偏淡,鹹返少少會更加好,食到尾個焗飯都仲係好熱
抵讚
頒發軍階: 少校🎖🎖🎖
紅酒汁焗牛腩飯
2022-03-06 312 瀏覽
我山長水遠行去攞個飯,點知攞到返公司發現無豉油,食煲仔飯唔跟豉油?竟然無豉油,成個煲仔飯最緊要嗰樣嘢呀,咁都可以漏左比,有無搞錯,都係特價餐啊,唔係應該檢查下,有無比漏野既咩?特價餐就少餸,煲仔飯就無豉油,真係令人好失望🥲🥲🥲叫人點食??????????????????????????????叫人點食,成個掉左佢,不知所謂….真係令人好失望。希望可以改善下。無餐具都可以,但無豉油真係離曬譜。
叫人點食,成個掉左佢,不知所謂….
外賣自取
2022-03-05 318 瀏覽
下午茶A 麻辣雞球煲仔飯($56),凍飲+$4即製,大約15-20分鐘上枱,但並不是砂煲,而是塗層煲。雖然有飯焦,但燶燶哋嘅焦香味欠奉。好在飯粒粒乾身,都算可以的。麻辣雞球(其實只可算是雞件)幾香,冇麻味,辣味不重,味道亦算可以。下午茶B 溫泉蛋肉餅煲仔飯($56),凍飲+$4溫泉蛋剛剛好,肉餅正常,整體比較普通,靠豉油提升味道。煲仔飯豉油成支放係枱面,自己隨意落。兩煲份量都好多,以下午茶來計,價格算是合理。
下午茶A 麻辣雞球煲仔飯($56),凍飲+$4

下午茶B 溫泉蛋肉餅煲仔飯($56),凍飲+$4
溫泉蛋剛剛好,肉餅正常,整體比較普通,靠豉油提升味道。
煲仔飯豉油成支放係枱面,自己隨意落。

兩煲份量都好多,以下午茶來計,價格算是合理。
麻辣雞球煲仔飯
溫泉蛋肉餅煲仔飯
2022-01-10 405 瀏覽
疫情下叫開外賣 今日好難得同同事出外食晏黎到附近嘅東港城揾野食幾間心水食店都排晒長龍 就黎到砂煲兄弟1. 蒜蓉汁雞扒腸仔飯如圖所見 一般茶記嘅碟頭飯只係隻碟特別d味道都好茶記 蒜蓉汁得淡淡嘅咸味 冇乜蒜蓉味 雞扒大大塊 煮得好淋身 冇乜雞味腸仔超市果隻 正正常常2. 熱咖啡好難飲 好重澀味亦都好鞋口 飲左幾啖覺得個口好乾冇咩事都唔會黎呢間餐廳飲咖啡埋單每人大約55蚊茶記嘅價錢 茶記嘅味道同水準如果想食d小炒 或者煲仔飯 呢間又貴左d好普通 冇乜特色
疫情下叫開外賣 今日好難得同同事出外食晏

茶記嘅價錢 茶記嘅味道同水準
如果想食d小炒 或者煲仔飯 呢間又貴左d
好普通 冇乜特色
2021-08-06
5 分鐘 (堂食)
2022-01-06 283 瀏覽
堂食當日已經人客少,得兩三枱,但服務員都係叫盡都唔理人。服務員落單時語氣都唔係十分好,上菜速度慢,可能係因為即叫即整⋯?等左唔止廿分鐘,終於上到個煲仔飯,點知唔係我地要啲餸⋯ 雖然服務員有認佢落錯單,但因為上菜慢,又要等多廿分鐘⋯ 算!味道代表一切,但呢方面都係好一般⋯ 餸同飯都好少,係有啲飯焦,但唔算大食的我都唔係好夠飽⋯ 講真呢個價錢,但出呢個分量同質素就真係唔係好接受到啦!總之都係果句:可一不可再!唔會返單囉!
堂食當日已經人客少,得兩三枱,但服務員都係叫盡都唔理人。

講真呢個價錢,但出呢個分量同質素就真係唔係好接受到啦!
總之都係果句:可一不可再!唔會返單囉!