2022-06-10
上環返工成日都經過Avko 酒店,望上去見到1樓有戶外位置, 勁chill 😍!想去好耐呢間淼屋㗎喇~終於果日放工去食!🇯🇵呢間餐廳老闆以前有喺日本做過好多年餐飲, 所以好多風味都好正宗👍!佢仲好好客,言談間feel 佢好有對日本菜嘅熱誠💕🥗海葡萄海草沙律 $68海葡萄係普通嘅餐廳好似比較少見, 口質清脆!就咁食佢就冇咩味,但撈勻之後好重麻油香😍!🧄淼屋三色漬物 $58 分別有牛蒡、蒜頭、梅干, 酸酸地幾開胃!前菜必食! 佢擺得都好精緻㗎😊🍶關西風味噌清酒煮蜆 $98嘩!呢個又係比5⭐️!清酒味超重!🙀大大隻蜆,新鮮入味🤤! 用火燒石鍋上菜,keep 住放成晚都唔怕變凍🥰!🦀淼屋火焰雪山甲羅燒 $168前排食完甲羅燒後簡直上癮了!嚟到呢度見到就即刻點佢!嘩!嚇死人!佢真係用火係你面前燒㗎!超IGable 😍! 外層係蛋白泡沫, 燒到好香!收火後就可以將蟹膏+蟹肉+蛋白拌勻😊蟹肉超多超鮮甜😭!將佢係放係梳打餅上夾住食口感層次豐富, 同時用餅+蛋白嚟調和味道,令你食完會覺得太膩😍所以我真係可以食多個🤣🍆日式胡麻茄子 $48呢個好驚喜!平時嘅我其實唔會食茄子,但朋友好想食起叫個試試!外皮燒得香
🥗海葡萄海草沙律 $68
🧄淼屋三色漬物 $58
🍶關西風味噌清酒煮蜆 $98
🦀淼屋火焰雪山甲羅燒 $168
🍆日式胡麻茄子 $48
呢個好驚喜!平時嘅我其實唔會食茄子,但朋友好想食起叫個試試!外皮燒得香脆,內裡軟淋淋!加上我最愛嘅香口胡麻醬,仲有甜燒汁好出色!你是不會抗拒的👍同埋佢都幾飽肚🤣
🐟燒喜知次一夜干 $138
外乾內濕,燒得香脆嘢味!我最愛就係檸汁🍋,fresh 得黎又可以提味🥰!
呢個蒜香味真係濃!😌重口味人士必愛!不過部份牛肉粒有啲過熟😅
同個酒鬼去食飯啦點少得飲返兩杯丫🍺!餐廳特別推介佢哋最新引入嘅 特色日本啤酒!係hk 好少有的!🌟有柑橘味、草莓香果味、咖啡黑啤等!我揀左雪松味,因為佢比較易入口!甜中帶苦!Nice!🍻