2017-12-25 1305 瀏覽
是晚係happy shopping night!! 出番嚟港島區,同觀塘返工真係著得hea咗,始終港島係我喜歡嘅返工環境。本身諗住係置地食日本嘢,不過shopping耐咗,行度過去都已經關門,最後過咗嚟呢邊食。蘭桂芳附近係多嘢食,係呢條小巷度有幾種菜色可以食,行入小小有呢間日式小店。店內有兩張4人枱,有一排單人面壁位大概5,6個位,唔算大。可以坐出邊,又另有風味。我地一人叫一個飯,再叫兩個小食(到底我地有幾肚餓呢)我地分別叫咗雙重芝士火山咖喱豚肉同牛肉飯各一,芝士味濃,咖喱味ok。無論豚肉定係牛肉都係薄切,不過份量算少。佢嘅芝士唔同韓國芝士,可以玩拉絲。另外一個友人叫雙重芝士火山鰻魚飯(半條),味道都ok嘅。一口炸雞上枱個陣我以為係麥x雞咁,食落口係兩回事。雞肉係滑同嫩,麵粉唔厚,可以唔點沙律醬都唔會話好油。蟹肉忌廉薯餅,又係好味,忌廉同蟹肉都夾得到,蟹肉算多,恰到好處。佢有三款茶飲,有玄米,生薑同柚子。玄米淡小小,生薑味濃,我地三個都鍾意柚子多啲(可能食咖喱關係)。我地大概每人140至180元,呢間我會建議食小食送酒,油燒味都勁。

我地一人叫一個飯,再叫兩個小食(到底我地有幾肚餓呢

佢嘅芝士唔同韓國芝士,可以玩拉絲。

另外一個友人叫雙重芝士火山鰻魚飯(半條),味道都ok嘅。