2023-08-21
上星期Happy Friday同朋友一齊黎Soho呢邊食嘢😙今次黎到一間主打英國菜🇬🇧既餐廳,客人都係以外國人為主,非常熱鬧😆大家最熟悉既英國菜就係Fish & Chips,今次就唔叫呢個啦,試下其他野😛‣ Scotch Egg ($95)蘇格蘭蛋都係英國名菜之一,果然冇失望!外層係炸到好脆既豬肉,但完全唔油膩喔👍🏻入面就係半熟雞蛋,兩者加埋係外脆內軟既口感,非常好食🤩旁邊仲有d沙律菜🥗,幾開胃‣ Tandorri Lamb Ribs ($120)呢份羊架同樣非常之正😍首先佢做到外脆內軟既效果,羊肉非常軟腍,只有輕微既羊騷味,幾容易入口😙食極都唔夠喉呀🤤‣ Australian Bavette 10oz ($245)呢份澳洲牛係選用牛既側腹,脂肪比較少,但肉質都算軟腍;今次叫左medium,表面煎得好脆口,個人就覺得裡面就稍微唔夠軟;如果下次再叫呢款,我會叫medium-rare令肉質更軟腍😆配料就包括我最愛既千層薯蓉,一層一層咁好有特色好好味;蕃茄仔都幾多汁夠新鮮👍🏻‣ Lemon Cheese Cake ($95)最愛一道菜就係檸檬芝士蛋糕,感覺檸檬味比例大,蓋過芝士既香味;旁邊仲
‣ Scotch Egg ($95)
入面就係半熟雞蛋,兩者加埋係外脆內軟既口感,非常好食🤩
旁邊仲有d沙律菜🥗,幾開胃
‣ Tandorri Lamb Ribs ($120)
‣ Lemon Cheese Cake ($95)
最愛一道菜就係檸檬芝士蛋糕,感覺檸檬味比例大,蓋過芝士既香味;旁邊仲有一球雲尼拿雪糕同埋檸檬碎💕
‣ Greenalls Wild Berry ($90)
呢杯酒精濃度應該幾高,酒味幾重,入面加左士多啤梨同埋橙,容易入口🫶🏻
‣ Neonotic! Autie Apple Cider ($68)
呢杯係香港品牌既Apple Cider,酒精濃度係5.6%,比平時飲開既apple cider更重酒味,同時都甜味適中,整體都容易入口既👍🏻
💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
今次到訪係Happy Friday,所以晚飯時段坐滿曬,氣氛非常之好🥰
無論係食物定飲品質素都幾好,服務同埋上菜速度都合理
推薦大家過黎試下😆
💰Total: $733 ($366.5pp)
📍The Globe
中環蘇豪嘉咸街45-53號地下A舖
🚩更多同類餐廳 #foodstep_西餐
🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環
📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻