2023-05-12
同朋友嚟咗呢間高級日本餐廳豪嘆鐵板燒料理⸝⸝ 𓆸成棟有5層, 全部都係屬於「三和叙」, 餐廳裝潢走和式奢華風格, 融合傳統日本料理中嘅三大菜式, 包括鐵板燒、爐端燒、和食, 各款日本料理均分佈喺唔同嘅樓層, 地下係爐端燒, 2樓係鐵板燒專區, 3樓則主打omakase🍣, 而最高嘅2層就係VIP房間, 私隱度高!好鍾意呢度樓底高, 好有空間感, 用餐環境非常舒適, 感覺好relax☺️~𓌉◯𓇋⸝⸝ 鮮北寄貝海膽水雲酢物北寄貝同海膽都好鮮甜, 配上珊瑚肉及海藻絲, 酸酸甜甜, 感覺開胃又清新~𓌉◯𓇋⸝⸝ 藁燒新鮮鯖魚煙燻過嘅鯖魚香氣四溢, 魚肉鮮嫩, 有迷人嘅燻香𓌉◯𓇋⸝⸝ 花膠天婦羅伴乾貝柱雞湯第一次食花膠天婦羅, 感覺特別又好食, 花膠仲有養顏功效呢😍!3件都好大塊, 口感爽滑, 配上自家製乾貝柱雞湯汁, 味道鮮美𓌉◯𓇋⸝⸝ 鐵板大蝦伴海膽松茸菇醬呢個菜式相當出色!虎蝦肉質新鮮彈牙, 肉身飽滿鮮美, 大蝦以海膽汁燒熟再配上香濃嘅松茸菇醬, 增添一份獨突嘅香氣, 令人滿足!𓌉◯𓇋⸝⸝ 北海道帶子配九州華味雞釀羊肚菌係一道相當有心思嘅菜式💕 羊肚菌內釀入雞胸軟骨肉、北海道帶子粒、蘆筍, 搭
𓌉◯𓇋⸝⸝ 鮮北寄貝海膽水雲酢物
𓌉◯𓇋⸝⸝ 藁燒新鮮鯖魚
煙燻過嘅鯖魚香氣四溢, 魚肉鮮嫩, 有迷人嘅燻香
𓌉◯𓇋⸝⸝ 花膠天婦羅伴乾貝柱雞湯
𓌉◯𓇋⸝⸝ 鐵板大蝦伴海膽松茸菇醬
𓌉◯𓇋⸝⸝ 北海道帶子配九州華味雞釀羊肚菌
係一道相當有心思嘅菜式💕 羊肚菌內釀入雞胸軟骨肉、北海道帶子粒、蘆筍, 搭配紅酒及羊肚菌精華, 餡料豐富, 廚師調配嘅醬汁完全帶出食材嘅鮮味!
𓌉◯𓇋⸝⸝ A5佐賀和牛三文治
📢成個晚餐嘅主角隆重登場❗️選用A5佐賀和牛西冷製作🥩, 燒至5成熟, 中間仍然保持半熟狀態, 和牛油花分布細緻均勻, 在口腔中油脂爆發!肉質軟嫩, 富肉味, 而且無筋, 牛味十足!
一口咬下有和牛柔軟與脂香肉味, 中間嘅醬汁亦能解膩兼提升肉味, 配合微脆兼有牛油香嘅多士一齊享用, 非常滋味🤤!
最後有季節清湯同精緻嘅甜品為今次嘅晚餐畫上完美句號❣️