2024-08-24 1483 瀏覽
小編每次去日本都會幫襯松屋做宵夜,因為小編幾鍾意飲佢哋嘅豬肉味噌湯,亦好鍾意佢哋坐吧枱,圍住店圓坐,睇住佢整嘢食嗰個情景。咁話說香港都開咗第一間松屋 @matsuyafoods.hk ,人多就預咗,但實際上要排幾耐?小編就幫你試咗!如果喺平日夜晚19:40排,人龍大概分成三條,大概要20:21 先入得,足足40分鐘!燒牛五花定食( 雙倍肉量)+豬肉味噌湯 $94+$15牛五花會比一般牛肉肥位多啲,燒牛五花其實係以煎炒嘅方式烹飪,所以明顯會見到有少少燶位,食落油香會比較突出。但佢又未至於煎到好乾,會保有一定肉汁。另外佢會附上蔥同蘿蔔蓉,食嘅方法可以好多變,例如蘿蔔蓉加柚子醋,會更加清新,但問題出現在蘿蔔蓉係凍嘅,多少會影響牛肉溫度。所以小編鍾意蔥花、燒肉汁加七味粉,味道更濃郁惹味。豬肉味噌湯同日本一樣咁足料,但飲落感覺冇日本咁鹹,小編反而幾欣賞,推薦大家可以加~味道:7.6/10香蔥溫泉蛋牛肉飯(L)+油菜飲品套餐 $63+$23小編喺日本都係食呢一款,大量蔥花再加溫泉蛋蛋汁,蛋汁可以令成個飯更加濕潤豐厚,蔥可以提供一個爽口清新嘅味道同口感,兩個夾埋冇可能難食。值得讚一讚佢嘅白飯,選用秋

燒牛五花定食( 雙倍肉量)+豬肉味噌湯 $94+$15

味道:7.6/10

香蔥溫泉蛋牛肉飯(L)+油菜飲品套餐 $63+$23

小編喺日本都係食呢一款,大量蔥花再加溫泉蛋蛋汁,蛋汁可以令成個飯更加濕潤豐厚,蔥可以提供一個爽口清新嘅味道同口感,兩個夾埋冇可能難食。值得讚一讚佢嘅白飯,選用秋田縣小町米,有米香,軟硬度啱啱好。

呢度有比較少見嘅油菜, 味道就普普通通,但有啲菜食吓都唔錯。

味道:7.7/10

整體小編都覺得幾貼近日本味道,但要等40分鐘就真係算了。 希望佢開多啲分散人流啦。

抵食:7.5/10
環境:7.6/10
服務:7.5/10

松屋 (佐敦)
佐敦彌敦道219號莊士倫敦廣場地下G06-09號舖

#hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #小紅書 #香港必食 #tsimshatsui #tsimshatsuifood #japanfood #尖沙咀 #尖沙咁美食 #佐敦 #佐敦美食 #丼 #丼物 #牛肉飯 #過江龍 #排隊名店 #快餐店 #日本料理 #松屋 #牛丼 #rice #gyudon #donburi #matsuya