2023-08-29
鳳攸南街可以話係元朗美食集中地之一,餐廳林立,中西日韓既食店都應有盡有,唯獨依間Cafe排哂長龍,小編星期日去等左差唔多45分鐘先入座🙈。Cafe裝修以木系為主,充滿文青氣息,座位大概有20個左右,距離保持空間感,坐得好舒適,坐既座位望到廚房位置,廚師拋鑊技術有一手😂。————————————♥———————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -♥️ 墨西哥栗米片(雙拼)$68 激推👍🏻小編同A先生都覺得成餐飯最出色!!!份量都幾大,粟米片調味岩岩好,食得多都唔會覺得好咸,小編揀左雙拼醬,黑松露醬好好味,黑松露味道濃郁,塔塔沙律醬酸酸甜甜。♥️ 雙重芝士浴浴單邊雞翼 $62雞翼炸得唔錯,仍然保留肉汁,不過兩款芝士味道都好淡,而且芝士唔係每隻雞翼都覆蓋到,下次未必會再點餐。♥️ 香辣蕃茄煙咸牛肉意粉 $98因應A先生既口味,所以叫左走辣,意粉份量好大份,接近茶餐廳既份量,番茄汁明顯用左茄膏烹調,要讚一讚廚師調味好好,開胃得黎唔會好酸。♥️ 親愛的提拉米蘇牛角窩夫 $88 激推👍🏻無論賣相定味道同樣吸引🤩牛角窩夫外
————————————♥———————————
♥️ 墨西哥栗米片(雙拼)$68 激推👍🏻
小編同A先生都覺得成餐飯最出色!!!
♥️ 雙重芝士浴浴單邊雞翼 $62
♥️ 香辣蕃茄煙咸牛肉意粉 $98
♥️ 親愛的提拉米蘇牛角窩夫 $88 激推👍🏻
無論賣相定味道同樣吸引🤩牛角窩夫外層酥脆內裏煙韌,Tiramisu Cream 質地輕盈,試左兩種食法⬇️⬇️⬇️唔太鍾意苦味既小編更偏向第一種食法,相反K先生有飲開咖啡就覺得第二種食法更好。
第一種:Tiramisu Cream + 窩夫,Tiramisu Cream同窩夫味道好夾,甜度適中。
第二種:淋上熱Espresso + 窩夫+ Tiramisu Cream,冷熱交替,苦甜苦甜既味道。
♥️ 自家製焦糖鮮奶咖啡 $60
大大粒焦糖中和左咖啡苦澀味,所以咖啡香味濃郁得黎唔會好苦,岩哂怕苦又想品嘗咖啡既人士。
♥️ ICED Chocolate Milk $44
朱古力味偏淡,冇乜特別之處。
總括✨環境舒適,食物同飲品味道唔錯,屬於性價比偏高既Cafe,適合放假同朋友/情侶黎Chill下。
————————————♥———————————