2019-12-05
【入冬必食🍲 養顏美人雞湯鍋 配雪花牛頸脊 】本色鍋品料理 | 北角 雖然夏天熱辣辣都成日打邊爐,但係呢幾日開始凍 打邊爐特別正呀~ 前身為火鍋本色 格調都好相似, 舒適私隱度不錯!冬天特別乾燥,所以叫咗個人氣嘅美人鍋 滋潤一下!1⃣美人鍋 $298女生好需要養顏,打邊爐 都不忘護膚!全隻烏雞加入花膠/淮山/黨參等材料,飲落充滿膠質 濃濃嘅雞湯!無味精 湯底足料 大大條花膠 有6-7條!淥食物前飲咗兩大碗!先落菜同金菇,吸收晒湯汁 !2⃣牛頸脊 $208牛肉雪花平均分佈,煮到67成熟 入口嫩滑 牛味濃郁! 3⃣西班牙豬脊肉$198豬肉肥瘦平均,肉味香濃!雖然食起來無五花腩咁有油脂香,但啖啖肉 好滋味!4⃣游水海蝦 $148打邊爐最鍾意食海鮮 吸收晒湯汁,今次的烏雞滋潤湯底 可以真係當湯飲 加埋海蝦之後 鮮味昇華! 海蝦用料新鮮,食落爽彈 蝦味濃郁!蝦頭超多膏~抵食! 5⃣油麥菜 $38火鍋本色出名用料上乘新鮮,連蔬菜都食得夠刁!油麥菜 食落嫩滑 無渣, 吸晒湯汁!🤣🤣6⃣即炸響鈴 $58本來無諗住叫,但見每枱都有碟,我都唔執輸!因為即叫即整 所以要等大概15分鐘!響鈴份量比平日的大件,上菜時候仲係
本色鍋品料理 | 北角
1⃣美人鍋 $298
2⃣牛頸脊 $208
牛肉雪花平均分佈,煮到67成熟 入口嫩滑 牛味濃郁!
3⃣西班牙豬脊肉$198
4⃣游水海蝦 $148
5⃣油麥菜 $38
6⃣即炸響鈴 $58
本來無諗住叫,但見每枱都有碟,我都唔執輸!因為即叫即整 所以要等大概15分鐘!響鈴份量比平日的大件,上菜時候仲係出煙熱辣辣!質感鬆脆,吸收湯汁無影響佢嘅鬆脆度!而且炸過之後依然好
香腐竹嘅味道!相比平日現成的,無油益味!食多幾件都唔膩!
*溫馨提示 醬料每位$18,茶錢$8位