放假同家人shopping經過呢間南亞餐廳, 裝修偏向西式格調, 內裡設有大量卡位, 座位舒適寬敞。一坐下, 先睇一下Openrice有咩菜式推介, 但發現最近差評較多, 又說食物質素下降, 所以做定心理準備對呢餐dinner沒有太大期望。我地點左幾款菜式試試~【椰汁冰】HK$55椰香味比較淡, 唔算好甜...【咖哩牛尾煲】HK$78牛尾煲跟烘麵包, 咖哩又香又濃, 椰奶味雖淡, 帶少少辣, 好惹味~ 牛尾都幾多肉食, 好林, 夠入味, 將香脆麵包沾落咖哩中, 索左d汁, 真係好正!! 呢個咖哩係我地一家人最一致喜歡既款式! 值得推介!!【田螺多士】HK$70另一驚喜就係呢個田螺多士, 平時係出面食開都係田螺焗薯蓉, 呢度既煮法係與眾不同!烘至香脆既多士上加左層薄薄香蒜薯蓉, 每件多士上都有兩粒田螺, 田螺焗過後依然KEEP到水份而且好林, 入口多士脆得有聲, 再跟香蒜薯蓉同田螺一齊食, 香脆可口!!【大蝦沙律】HK$100大蝦沙律賣相好可愛, 沙律被併成龍蝦狀, 呢個沙律包括有幾隻爽口既蝦、沙律菜、蕃茄、薯蓉混合紅蘿蔔碎, 再加入沙律醬, 味道甜甜地, 因為多左紅蘿蔔碎, 令口感更加

【椰汁冰】HK$55
椰汁冰

椰香味比較淡, 唔算好甜...

【咖哩牛尾煲】HK$78
咖哩牛尾煲

【田螺多士】HK$70
田螺多士

【大蝦沙律】HK$100
大蝦沙律

大蝦沙律賣相好可愛, 沙律被併成龍蝦狀, 呢個沙律包括有幾隻爽口既蝦、沙律菜、蕃茄、薯蓉混合紅蘿蔔碎, 再加入沙律醬, 味道甜甜地, 因為多左紅蘿蔔碎, 令口感更加豐富。

【秘制貴刁】HK$75
秘制貴刁

食新加坡菜又點少得食炒貴刁, 份量都幾大碟, 當中有蛋絲、香蒜、辣椒絲、芽菜、炒河粉。
炒過後亦唔會有太多油, 好有穫氣!!
咖哩味唔算好濃, 濃度岩岩好, 帶點微辣~ 而且食落唔會一pat糊...

【香草烤乳豬】HK$160
香草烤乳豬

份量比較少, 伴碟既醬汁唔係平時中菜所食既甜醬, 而係較杰既黑椒汁。 乳豬外皮燒得幾靚, 仲加左D香草係上面, 肥油層唔算厚, 乳豬入口時, 乳豬皮係脆過3秒, 但再咬就好韌
, 似食緊香口膠咁。
如果唔計皮, 其實肉質都幾嫩滑, 而且keep到少少肉汁。

【雪糕紅豆冰】
雪糕紅豆冰

最後叫左個甜品為呢餐dinner劃上完美句號。
椰子味既雪糕球下層有一層溝左椰汁既碎冰, 混合底層既紅豆一齊食, 甜度剛剛好, 凍冰冰, 好解渴, 正啊!!

整體黎講, 呢間南亞餐廳既食物質素絕對唔差, 可能有部份野食水準未如理想, 但今餐既水準比我地預期中好好多! 另外我地用餐時見到唔少人都點左海南雞飯, 賣相亦都唔錯, 下次有機會黎一定要試埋呢度既海南雞飯!
咖哩牛尾煲
田螺多士